MODULÆRT BYGGESYSTEM FRA MJØSELEMENT

– Bedre isolasjon, tynnere vegger og lunere klima

Nytt modulhus innviet i dag.

IKKE BILLIG: Det har kostet Per Knut Mølstad 15 millioner kroner i produktutvikling å bygge dette huset på Moelv. (Bilde: Fredrik Drevon)
LYST OG LUFTIG: Per Knut Mølstad valgte høyglanskjøkken fra IKEA. (Bilde: Fredrik Drevon)
TRAPP TIL LOFTET: Huset til Per Knut Mølstad har loftstrapp mot øst og stue mot vest, med en lang korridor mellom. (Bilde: Fredrik Drevon)
LOFTET: Også i taket har gründeren brukt sin oppfinnelse, P-element. (Bilde: Fredrik Drevon)
MODULBYGG: Daglig leder Per Knut Mølstad og driftssjef Hein Østgård i huset de har bygget med elementer av kryssfinér og polyuretan. (Bilde: Fredrik Drevon)
ELEMENTÆRT: Ingeniør Per Knut Mølstad kaller denne bygningskomponenten revolusjonerende, men det sa han også da han lanserte produktet Iso3 for fire år siden. (Bilde: Fredrik Drevon)
OPPVARMET: Mølstad ville ikke ha vannbåren varme eller varmepumper. Badegulvene har varmekabler under flisene. (Bilde: Fredrik Drevon)
KVIKKSØLV: Per Knut Mølstad sier at han ikke var klar over at han hadde fått lysrør av kvikksølv installert på loftet. (Bilde: Fredrik Drevon)
MIDT I NATUREN: Det nye huset ligger like over golfbanen på Moelv. (Bilde: Fredrik Drevon)
SNEDIGE TAKRENNER: Mølstad valgte å bygge takrennene i flukt med veggen. Gjerdene på taket skal hindre at beboerne får snø i nakken. (Bilde: Fredrik Drevon)
LOFTET: Ifølge Per Knut Mølstad måtte bjelkene på loftet ikke være lavere en 190 centimeter over gulvet. (Bilde: Fredrik Drevon)
GRÜNDER MED KRONPRINS: Per Knut Molstad og Hein Østgård i Mjøselement viser frem elementet huset er bygget av. (Bilde: Fredrik Drevon)
HOVEDINNGANGEN: Per Knut Mølstad og Hein Østgård i Mjøselement forandne nye boligen på Moelv. (Bilde: Fredrik Drevon)
VESTVENDT: Per Knut Mølstad i Mjøselement på terrassen til sitt flunkende nye hus på Moelv. (Bilde: Fredrik Drevon)
KOSEOVN: Per Knut Mølstad forteller at huset blir varmt nok uten vedfyring og har installert vedovn for kosens skyld. (Bilde: Fredrik Drevon)
KORRIDORPREG: Korridoren mellom stue og loftstrapp i modulhuset ved Moelv. (Bilde: Fredrik Drevon)
ENKELT: Østfasaden til det nye modulhuset ved Moelv. (Bilde: Fredrik Drevon)
SPORTSLIG: Per Knut Mølstad som nå bor i dette modulhuset har kort vei til golfbanen. (Bilde: Fredrik Drevon)
MALMFURU: Både bolighuset og garasjen er bygget av modulen P-element og kledd i ubehandlet furu. (Bilde: Fredrik Drevon)

Nytt modulhus innviet i dag.

P-element

  • Bygningselement av kryssfinér og polyuretan.
  • Tykkelse: 250 mm.
  • Bredde: 300 mm.
  • Vekt: 8 kg per løpemeter.
  • For brannbeskyttelse monteres 9 mm GU gips utvendig og 13 mm vanlig gips innvendig.

MOELV: I åssiden over golfbanen i Moelv har ingeniør Per Knut Mølstad bygget en demobolig på 220 m2.

Poenget med prosjektet er å promotere P-element, en bygningsmodul bestående av to finérplater og en kjerne av polyuretanskum.

Så langt har Mølstad brukt 15 millioner på prosjektet.

Les også:

Moderne hus tar livet av vedovnene

Boligekspert spår fjernvarmens død

Lunere klima

– Dette er en ny teknologi som gir bedre isolasjon, tynnere vegger og lunere klima. På sikt vil elementet også gjøre det billigere å bygge, sier Mølstad, og kaller produktet «revolusjonerende bygningsteknologi».

Imidlertid har sandwichelementer av polyuretan kombinert med stålplater eller kryssfinér eksistert i mange år.

Lokale bedrifter

Elementene er brukt i vegger, gulv og tak. Huset er kledd med malmfuru, som Mølstad tror vil klare seg best ubehandlet. De bærende konstruksjoner er av limtre.

En rekke lokale bedrifter har deltatt i prosjektet. For eksempel har en gård tvers over Mjøsa levert halmtapet til stua.

Ifølge Mølstad har bygningselementet en U-verdi på 0,10 W/m2K.

– Den isolerte Innovasjonspris til Moelven på bunnen og toppen gjør elementet fritt for kuldebroer. Siden tre og polyuretan er brennbare materialer har vi lagt på ni millimeter impregnert gips på yttersiden og en 13 millimeter vanlig gips på innersiden og i alle vindus- og døråpninger, sier Mølstad.

Han har fått elementet godkjent av Sintef Byggforsk, og mener det passer til mange ulike typer bygg. I Hedmark er elementet brukt i en driftsbygning for kalkunoppdrett.

Dropper varmepumpe

Når det gjelder energiforsyning har Mølstad hverken varmepumpe eller vannbåren varme.

I stedet har han valgt varmekabler i de flisbelagte gulvene på badene og kjøkkenet.

– Huset har et varmegjenvinningssystem der utgående luft varmer opp inngående luft. Vi mister litt varme gjennom vinduene, men det var viktig å prioritere dagslys, sier Mølstad.

Huset skal holde en konstant temperatur over døgnet og årstidene, og har et beregnet energiforbruk på 15-20 kWh/m2/år. Snart håper Mølstad også å få installert noen solcellepaneler på taket.

Imidlertid har han ikke noen forklaring på hvorfor han har installert kvikksølvholdige lysrør på loftet.

Les også:

Omdiskutert rekordbygg brant ned

Dette bolighuset går i pluss

Per Knut Molstad  i MjøsElement har bygget dette huset i Moelv.
P-ELEMENT: Ingeniør Per Knut Molstad kaller denne bygningskomponenten revolusjonerende, men det sa han også da han lanserte produktet Iso3 for fire år siden. Fredrik Drevon

Enda en revolusjon

Gjennom selskapet Mjøscon lanserte Mølstad i samarbeid med tidligere Moelven-direktør Haumann Sund, i 2008 bygningskomponenten Iso3.

Iso3 er et isolert bindingsverk med kjerne av polyuretan, og brukes altså nå som svill i P-Element.

Mølstad kalte også den gang produktet sitt for revolusjonerende, men så langt har revolusjonen uteblitt.

– Hvordan skal du lykkes med bygningsmodul denne gangen?

– Vi har fått til et statisk samvirke mellom materialene som gir svært trykksterke og stabile elementer. Etter råd fra Sintef har vi laget elementet 25 centimeter tykt. Bredden er 30 centimeter, altså halvparten av en vanlig byggmodul, og dermed får arkitekten større handlingsrom, sier Mølstad til Teknisk Ukeblad.

Ønskes velkommen

Arkitekt Bengt Gunnar Michalsen, som har tegnet Norges første nullhus , er tilhenger av produktutvikling som kan bidra til å optimalisere energieffektive konstruksjoner.

Michalsen har ikke rukket å besøke huset til Mølstad ennå, og uttaler seg på grunnlag av brosjyrer om huset.

– Isolasjonskjernen av polyuretan er skumplastisolasjon som utvikler meget farlig gass ved brann, men skal etter Sintef sin godkjenning med full innkleding av gips på begge sider ikke avgi noen gasser i normalt miljø. Dermed skal elementet være et fullgodt produkt.

Michalsen synes produktet ser lovende ut så lenge miljødeklarasjonen er på plass og prisen er riktig.

– Vi kunne gjerne kjøre et pilotbygg med dette produktet for å høste konkret erfaring da produktet har mange god kvaliteter som er sammenfallende med energieffektivitet, tørt bygg, enkel konstruksjon, og rask fremdrift, sier Michalsen, og ønsker produktet velkommen i konkurranse med øvrige produkter i markedet.

– Burde valgt mineralull

Sivilingeniør Øystein Løset hos Dr.techn.Olav Olsen sitter i ekspertpanelet til Rådgivende ingeniørers forening (RIF).

Løset sier at Mølstads modul er et rasjonelt bygningselement som kan inspirere selvbyggere, men mener samtidig at prosjektet har et stykke å gå på dokumentasjon.

Han er også skeptisk til det store omfanget av polyuretan.

– Det kan være uheldig å bruke polyuretan i så store mengder i et bygg, ettersom det vil bli veldig varmt ved brann. Mølstad burde nok heller brukt mineralull i elementet, sier Løset til Teknisk Ukeblad.

Les også: Tynnere vegger – bedre isolasjon

Verdens høyeste treblokk  

– Vedovnen er en del av urmennesket

Folk spør ikke etter passivhus

– Alle burde ha råd til å bo slik!  

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå