KARRIERE

– Bedømmes studentene ulikt?

Dag Yngve Dahle
27. feb. 2012 - 10:29
Vis mer

Teknisk Ukeblad omtalte nylig at strykprosenten ved høyskolene nå stiger - etter å ha falt i en årrekke.

LES OGSÅ: Gir for gode karakterer

Tyngde

Men statistikkene viser også at strykprosenten varierer voldsomt fra høyskole til høyskole. Den er Ingeniørstudenter stryker ofte ved teknologitunge høyskoler, altså skoler med mange studier innen realfag og teknologi.

Aamodt, som er forsker ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU), peker på andre mulige årsaker. Bedre kvalitet på høyskolene eller reduserte krav til dem er en sentral dualitet, ifølge forskeren. Ulike eksamensformer er en annen årsak han trekker fram.

En tredje faktor kan være at bedømmingen av studentene ikke er lik.

LES OGSÅ: Lanserer "pugge-app"

Skjønn

– Selv om man bestreber seg på å ha en felles karakterskala og mer kriteriebasert vurdering, er det ikke gitt at bedømmelsesstandardene er like. Det er et åpent spørsmål om en og samme prestasjon fra en student ville bli bedømt likt fra lærested til lærested, sier Aamodt, som understreker at dette er en problemstilling og et spørsmål, ikke en påstand fra hans side.

Han antyder at medstudentenes prestasjoner kan påvirke bedømmingen.

– Det henger sammen med at sensorene sannsynligvis fortsatt til en viss grad bedømmer en student i forhold til de andre studentene i kullet og på tidligere kull. Hva som er god nok kvalitet, er i de fleste tilfeller skjønnsmessig, sier Aamodt.

LES OGSÅ: Ber skolene skjerpe seg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.