KORONAVIRUS

BBC: Oxford-vaksinen er 70 prosent effektiv

Resultat fra storskalatesting.

En person får Oxford-vaksinen under de første testene på mennesker i april. Nå er vaksinen straks klar.
En person får Oxford-vaksinen under de første testene på mennesker i april. Nå er vaksinen straks klar. Foto: Oxford-universitetet via AP / NTB
23. nov. 2020 - 09:00

Koronavaksinen som er utviklet av produsenten AstraZeneca og Oxford-universitetet, er 70 prosent effektiv, viser storskalatesting, ifølge BBC.

Det er både en triumf og en skuffelse skriver den britiske rikskringkasteren etter at Pfizer og Modernas vaksiner begge har vist 95 prosents effektivitet.

Oxford-vaksinen er derimot langt billigere og lettere å oppbevare enn de to andre. Den er dermed også lettere å få distribuert til alle land i verden.

Normalt vil det ta rundt ti år å få utviklet og godkjent en vaksine, men AstraZeneca og Oxford har gjennomført prosessen på bare ti måneder.

Ikke påvist alvorlige bivirkninger

Mer enn 20.000 personer er testet i Storbritannia og Brasil. Rundt 30 av dem som fikk to doser med vaksinen, ble syke med covid-19, mens 101 som fikk en placeboinjisering, også ble syke. Det tilsvarer en effektivitet på 70 prosent.

Men effektiviteten økte til 90 prosent på testpersoner som først fikk bare en halv dose, så en full dose senere. Det er ikke klart hvorfor det utgjorde en forskjell.

Det er ikke påvist alvorlige bivirkninger hos deltakerne.

– Disse funnene viser at vi har en effektiv vaksine som kan redde mange liv, sier professor Andrew Pollard, som leder vaksineforsøkene på Oxford-universitetet.

Vaksinen må fortsatt bli godkjent av myndighetene i løpet av de kommende ukene før den kan brukes.

Storbritannia har forhåndsbestilt 100 millioner doser av vaksinen, nok til å vaksinere 50 millioner personer.

 

eu, brussel, flagg
Les også

EU: Rekordhøy nedgang i utslippene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.