HELSE

Legemiddelfirma hevder de har korona­vaksine som er 94,5 prosent effektiv

Innledende prøver viser at det amerikanske farmasiselskapet Modernas vaksine mot covid-19 er 94,5 prosent effektiv, opplyser selskapet selv mandag.

Moderna venter å ha 20 millioner doser, som er øremerket for USA, klare innen utgangen av 2020.  Resultatene viser en høyere effektivitet enn Pfizers mye omtalte vaksine.
Moderna venter å ha 20 millioner doser, som er øremerket for USA, klare innen utgangen av 2020. Resultatene viser en høyere effektivitet enn Pfizers mye omtalte vaksine. Foto: NIAID
16. nov. 2020 - 16:33

De tidlige resultatene er fra en klinisk studie med mer enn 30.000 deltakere.

Administrerende direktør Stephane Bancel i Moderna sier studien viser at vaksinen har en bevist effekt også mot alvorlige sykdomsforløp.

Moderna venter å ha 20 millioner doser, som er øremerket for USA, klare innen utgangen av 2020.

Resultatene viser en høyere effektivitet enn Pfizers mye omtalte vaksine. Forrige uke kunne selskapet som første aktør ut presentere en vaksine med 90 prosent effektivitet.

Modernas vaksine er i likhet med Pfizers en mRNA-vaksine, som betyr at viruset ikke brukes i selve vaksinen. Dermed risikerer man heller ikke å bli smittet av vaksinen. I stedet inneholder vaksinen genetisk kode som trener immunsystemet til å kjenne igjen spike-proteinet på overflaten av viruset.

I likhet med Pfizers vaksine må denne vaksinen også tas i to omganger og oppbevares kjølig.

Det europeiske legemiddelbyrået starter nå løpende vurderinger av vaksinen og data som blir innsamlet, opplyser de på sine nettsider.

Resultatene overrasker ettersom forskere i månedsvis har advart om at en koronavaksine trolig bare vil være like effektiv som en influensavaksine, altså rundt 50 prosent.

Richard Hatchett, direktør ved Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) kommenterer meldingen slik via en pressemelding:

- Moderna-resultatene er så gode som vi kunne håpe på og svært oppmuntrende. Dagens kunngjøring er en ytterligere bekreftelse på at vaksiner som retter seg mot spike-proteinet, kan gi en sterk og beskyttende immunrespons.   

- Moderna har også offentliggjort informasjon som antyder at vaksinen muligens beskytter mot alvorlig sykdom, selv om de ikke har offentliggjort den statistiske signifikansen av dette funnet. De rapporterte bivirkningene ser også ut til å være håndterlige. At vaksinen er stabil når den lagres i vanlig kjøleskap opp til 30 dager er fantastiske nyheter og gjør det mulig å distribuere denne vaksinen bredt.  

- Alt i alt er dette nok en stor dag i kampen mot COVID-19. Vi har en lang vei å gå selvsagt, men vi er i ferd med å skaffe til veie de verktøyene vi trenger for å få slutt på Pandemien, sier Hatchett. 

Bildet er fra Arendalsuka i fjor.
Les også

Vil gi 1200 milliarder til Ukraina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.