KRAFT

Ballespark fra Norwea til Borten Moe

Bør ha baller til å gi norsk vindkraft like gode betingelser som i Sverige, mener Norsk vindkraftforening.

 REAKSJONÆRT: Det er reaksjonært av energiministeren å prioritere olje og gass framfor fornybar kraft, mener Norweas administrerende direktør Øyvind Isachsen. (
REAKSJONÆRT: Det er reaksjonært av energiministeren å prioritere olje og gass framfor fornybar kraft, mener Norweas administrerende direktør Øyvind Isachsen. ( Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
18. juni 2013 - 10:18

Under et energitoppmøte for studenter i Trondheim i forrige uke Borten Moe vil kutte subsidiering av fornybar energi som hadde vært i bruk i Danmark i flere tiår og i Nederland i over 100 år.

Han oppfordret EU til å slutte å subsidiere fornybare energikilder, og mente at offentlige penger burde brukes på å utvikle ny teknologi som for eksempel fangst og lagring av CO2.

– EU må vise baller og få bort denne subsidieringen, den bidrar til å holde prisen på klimakvoter nede og utslippene oppe, sa Borten Moe til Dagens Næringsliv.

Les også: Kan tape 8 milliarder på forsinket linje

– Sponser gammel oljebransje

På Norges vassdrags- og energidirektorats årlige vindkraftkonferanse, som i år arrangeres på Lista, viste Norsk vindkraftforening (Norweas) administrerende direktør Øyvind Isachsen sin indignasjon over uttalelsene.

– Politikerne i våre naboland står i kø for å fronte vindkraft, mens de norske politikerne står i kø for å bekymre seg over hvorvidt norsk gass har en fremtid i tysk Energiwende eller i EUs fremtidige planer. Det at Ola Borten Moe vil beskytte norske gassverdier med uttalelser som at EU må ha baller til å slutte å subsidiere hundre år gammel vindkraftteknologi, blir altfor dumt når han selv sitter og sponser en like gammel oljebransje, sa Isachsen fra talerstolen.

Det Norge trenger er ifølge Norwea-sjefen at den fornybare energien får samme muligheten som oljebransjen til å konkurrere på like vilkår.

Han viste til at beskatningen av vindkraftverk er hardere i Norge enn i Sverige, slik at ellers like bra vindkraftprosjekter risikerer å bli bygget ut i Sverige.

Les også: – For mange dårlige vindkraftprosjekter i Norge

– Reaksjonær

Han siktet også til at ankebehandlingen av vindkraftprosjekter i OED tar for lang tid og ikke prioriteres høyt nok sammenlignet med petroleumsprosjekter.

– Norge må gi fornybar energi den samme muligheten som den gir oljebransjen.  Om EU vil ha fornybar energi, må vi tilby dem fornybar energi. Hvis ikke, risikerer vi å havne i en «kodaksituasjon». Hvis markedet vil ha digitalkameraer, må vi ikke tilby dem kameraer med en 24 bilders filmrull i sorthvitt, farger eller slides. Vi har flere varer enn gass å tilby europeerne, sa han.

Overfor Teknisk Ukeblad utdypet han «ballesparket» på energiministeren.

– Det er latterlig at en mann sier noe sånt når han ikke forstår at han selv bør ha baller til å gi et helt likt nivå for både olje og fornybar. Jeg er veldig bekymret når folk er så reaksjonære som han, og ikke har teft til å se at europeerne vil ha strøm og ikke gass. Men når politikerne sitter i en gasståke er det kanskje ikke så lett for dem å se klart, sier Isachsen.

Les også:

Skei Grande: Katastrofe at folk utdannes til oljejobb  

Finansdepartementet sier nei til oljefradrag for havmøller 

Forsinket kraftlinje truer Nyhamna-utvidelsen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.