VANN OG AVLØP

Bakteriesmittet pasient fra Askøy døde på sykehus

En pasient fra Askøy som ble innlagt på Haukeland universitetssjukehus med mage- og tarmsymptomer i helgen, døde onsdag.

Leder for miljørettet helsevern i Askøy kommune Bengt Åage Borge tar prøver av vann fra Kleppe vannverk. Det er vann herfra som har ført til at flere tusen askøyværinger er blitt syke.
Leder for miljørettet helsevern i Askøy kommune Bengt Åage Borge tar prøver av vann fra Kleppe vannverk. Det er vann herfra som har ført til at flere tusen askøyværinger er blitt syke. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
13. juni 2019 - 13:20

– Vedkommende hadde fått påvist Campylobacter. Pasienten hadde en veldig alvorlig bakenforliggende grunnlidelse. Den endelige dødsårsaken vet vi derfor ikke, opplyser kommunikasjonsdirektør Erik Vigander i Helse Bergen i en pressemelding.

Bakterien er den samme som er funnet i drikkevannet på Askøy. Campylobacter kan gi mage- og tarminfeksjon. Totalt har 49 voksne og 15 barn vært innlagt som følge av sykdomsutbruddet i øykommunen.

Til obduksjon

Det vil bli foretatt obduksjon av avdøde. Først da vil dødsårsaken være endelig klar. Dødsfallet er rutinemessig meldt til fylkeslegen og politiet.

Samme dag som pasienten døde, ble det funnet avføring fra hund og hjort på taket av et høydebasseng på Øvre Kleppe i øykommunen. Rundt 2.000 personer har trolig blitt syke av drikkevannet på Askøy.

– Vi har mottatt en veldig tung melding om at en person er død. Mine tanker går til familien og de pårørende. Dette var en veldig tung beskjed å få, sier ordfører Terje Mathiassen (Ap) svært preget til Askøyværingen.

Dødsfallet skjedde en uke etter at en ett år gammel gutt fra Askøy døde, men det er ukjent om det var på grunn av Campolybacter-utbruddet. Det er foreløpig ikke kjent hva som var dødsårsaken til ettåringen.

Folkehelseinstituttet bistår

Avføringen som er funnet på taket, stammer fra dyr.

– Vi tror at avføringen vi fant på taket på en eller annen måte har kommet inn i bassenget. Dette vil vi bruke dagen i dag på å undersøke videre. Vi må finne ut nøyaktig hva det er vi har funnet på taket, sier varaordfører Bård Espelid (Askøylisten) til Askøyværingen.

En representant fra Folkehelseinstituttet bistår kommunen i oppklaringsarbeidet og var ved høydebassenget for å hente ut miljøprøver til videre analyse. Politiet drev etterforskning på stedet og hadde med en hundepatrulje som bidro til å finne avføringen på bassengtaket.

– Vi satte kommunen i kontakt med en hundepatrulje for å hjelpe dem å finne kadaver eller en eventuell smittekilde, sier politiinspektør Frode Karlsen i Vest politidistrikt til Bergens Tidende.

Det totale etterslepet på vedlikehold av kommunale vannforsyningsanlegg er på hele 220 milliarder kroner, ifølge en nylig kartlegging.

Les også

Dette er høydebasseng: Et manglende filter kan være nok til å spre smitte

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.