Australske reservestyrker tatt i bruk i brannkrisen

Myndighetene i Australia mobiliserer store mannskaper i kampen mot flammene. Det er den største utplasseringen av forsvarets reservestyrker i landets historie.

Australske reservestyrker tatt i bruk i brannkrisen
En brannmann kjemper mot flammene i Gospers Mountain i Bilpin, Australia. Nå har landet satt inn militære reservestyrker for å få bukt med krisa. Foto: Dan Himbrechts/AP

Reservestyrkene ble satt inn i tre australske stater som er rammet av brannene.

Statsminister Scott Morrison har møtt kraftig kritikk for sin håndtering av brannkrisen, og både opposisjonen og brannfolk har kritisert det de mener er manglende føderal innsats i kampen mot flammene.

Les også

Herjer fremdeles

Mandag gikk Morrison ut med en lovnad om ytterligere 12,4 milliarder kroner i arbeidet med å gjenoppbygge alt som er blitt ødelagt i de voldsomme brannene. Han har tidligere lovet flere hundre millioner kroner til arbeidet.

– Brannene herjer fremdeles, og det vil de fortsette å gjøre i flere måneder. Dersom kostnadene stiger, vil vi bistå med ytterligere midler, lover Morrison.

I New South Wales ble tre personer siktet denne helgen for angivelig brannstiftelse. Totalt har 180 mennesker blitt siktet i brannrelaterte tilfeller siden november.

Siden i september i fjor har brannene ødelagt et område på størrelse med Troms og Finnmark. Minst 25 mennesker har mistet livet, og over 2.000 hjem er blitt ødelagt.

Brannene har skapt massive ødeleggelser i fauna og flora, og hundrevis av millioner dyr fryktes å ha mistet livet i brannene.

Fakta om brannene i Australia

Årets brannsesong i Australia startet i november, tidligere enn normalt, grunnet langvarig tørke og høye temperaturer.

* Det er nå nærmere 180 branner i den mest folkerike delstaten New South Wales (NSW) og nabodelstaten Victoria. Det har også vært branner i delstatene Queensland, South Australia og Western Australia.

* Torsdag 2. januar ble det erklært unntakstilstand både i NSW og store deler av Victoria.

* Minst 25 mennesker har så langt mistet livet i brannene. Minst to mennesker er savnet i NSW.

* Over 2.000 boliger er blitt flammenes rov, først og fremst i NSW, og småbyer er lagt i ruiner.

* Siden november er nærmere 80.000 kvadratkilometer svidd av, et areal på størrelse med Troms og Finnmark.

* Myndighetene har satt inn alle landets militære reservestyrker, den største utplasseringen av reservestyrker i landets historie.

* Tusenvis av mennesker venter på å bli evakuert langs kysten mellom Sydney og Melbourne. Marinefartøy og helikoptre bistår i det som er den største maritime evakueringen i landet siden andre verdenskrig.

(Kilder: AP, DPA, AFP)

(©NTB)

(©NTB)

Les også