KRIGEN I UKRAINA

Atomkraftverket i Zaporizjzja er koblet fra kraftnettet

Mistet kontakten med en strømledning torsdag.

Atomkraftverket i Zaporizjzja i Sør-Ukraina er koblet av det ukrainske strømnettet, opplyser operatøren, det statlige ukrainske atomenergibyrået Energoatom.
Atomkraftverket i Zaporizjzja i Sør-Ukraina er koblet av det ukrainske strømnettet, opplyser operatøren, det statlige ukrainske atomenergibyrået Energoatom. Foto: AP / NTB
25. aug. 2022 - 16:32

Trolig dreier det seg om en høyspentlinje som brukes til å transportere strøm ut fra kraftverket, ifølge nyhetsbyrået AP. De to gjenværende reaktorene som fortsatt var i drift, ble koblet av strømnettet.

– Handlingene til inntrengerne har forårsaket en fullstendig frakobling av Zaporizjzja atomkraftverk fra strømnettet – det første i anleggets historie, skrev statlige Energoatom, som drifter Ukrainas fire atomkraftverk, på Telegram torsdag.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) skriver at en annen strømlinje, som forbinder atomkraftverket med et annet kraftverk i nærheten, fortsatte å fungere. Denne linjen kan brukes til å transportere strøm inn på anlegget dersom dette trengs for å drive viktige kjølesystemer.

Kontrolleres av russiske styrker

Senere torsdag ble kontakten med den utgående kraftlinjen gjenopprettet. Men selv om atomkraftverket nå får strøm inn igjen, er reaktorene fortsatt frakoblet, melder Reuters.

Atomkraftverket i Zaporizjzja kontrolleres av russiske styrker, men det er fortsatt ukrainske teknikere som drifter det.

De siste ukene har russiske og ukrainske styrker beskyldt hverandre for militære angrep på eller ved atomkraftverket. Situasjonen har utløst frykt for en mulig atomulykke.

Skal ha vært brann nært reaktorene

Årsaken til frakoblingen skal være en brann i nærheten av reaktorene, ifølge Reuters. Det skal være brannskader på elkabler. Anleggets sikkerhetssystemer skal fungere som normalt.

Kraftverket er Europas største atomkraftverk og er okkupert av Russland. Harde kamper rundt anlegget de siste ukene har vakt internasjonal bekymring for en atomkatastrofe.

Russland tok kontroll over atomkraftverket i Sør-Ukraina i begynnelsen av mars, noen dager etter at de startet invasjonen av nabolandet.

Anlegget er relativt moderne og skal kunne stå imot naturkatastrofer og kraftige angrep. Reaktorene har to meter tykke betongvegger.

Kraftverket har fire reaktorer som ble tatt i bruk i perioden 1984–1995. Før krigen produserte det om lag en femdel av Ukrainas strømforsyning.

Kan påvirke Europa indirekte

– Å koble ut Zaporizjzja vil helt klart skape regionale kraftproblemer, men de har fortsatt mange energikilder, sier professor Arild Moe ved Fridtjof Nansen-instituttet til NTB.

Han sier at Ukraina trolig ikke kan erstatte kraften som går tapt med import fra nabolandene og Vesten, på grunn av begrenset importkapasitet.

Det betyr også at utviklingen ikke får store konsekvenser for den europeiske energikrisen. Det kan påvirke Europa indirekte, ved at det blir økt etterspørsel etter knappe kull- og gassressurser.

Moe sier at den største bekymringen er faren for at dette vil føre til radioaktive utslipp. Han sier det er kompliserte systemer, som det er knyttet stor risiko til å gjøre endringer i.

Les også

Ukraina: Har senket et større russisk marinefartøy utenfor Krim

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.