KLIMA

Asteroide passerer på nært hold

Mulig å se med kikkert.

Asteroiden 2012 DA14 passerer bare 27.700 kilometer over hodene våre.
Asteroiden 2012 DA14 passerer bare 27.700 kilometer over hodene våre. Bilde: NASA

En asteroide vil passere jorda på nært hold den 15. februar. Med en kikkert skal det være mulig å se den på stjernehimmelen.

Asteroiden, som på det lengste måler ca. 58 meter, har fått navnet 2012 DA14 og passerer bare 27.700 kilometer over hodene våre.

Selv om avstanden er betryggende, regnes det som en passering på rimelig nært hold.

– Asteroiden kommer til å se ut som en lysende prikk som beveger seg mellom stjernene. Med det blotte øye vil den se ut som en slags satellitt, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Les også: NASA og ESA vil dytte en asteroide ut av bane

Raserte skog

Hvis uhellet var ute og asteroiden hadde truffet jorda, ville den utløst en eksplosjon som hadde vært litt større enn den som inntraff i Tunguska i Sibir 30. juni 1908. Da ble 2.200 kvadratkilometer skog fullstendig rasert.

Selv om årsaken til eksplosjonen er omdiskutert, så var det sannsynligvis et stort meteoritt- eller kometfragment som eksploderte i en høyde av 5 til 10 km over bakken.

Forskjellige studier har gitt varierende anslag over størrelsen på objektet, men den alminnelige oppfatning er at det var noen titalls meter i diameter.

Les også: Vil bygge laserforsvar mot asteroider

Millioner asteroider

Det finnes flere millioner asteroider i solsystemet. De fleste går i baner rundt sola i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, mens noen få befinner seg i andre deler av solsystemet.

Det er gjort beregninger som viser at rundt 8.700 av dem på et eller annet tidspunkt kan komme forholdsvis nær jordas bane rundt sola. Avstandene i rommet er likevel så formidable at det er sjelden noen av asteroidene kommer faretruende nær oss.

Ødegaard forklarer at asteroiden 2012 DA14 vil være nærmest oss kl. 20.26 denne kvelden og da vil være nesten synlig med det blotte øye.

En liten kikkert vil vise asteroiden som en liten lysende prikk som sklir mellom stjernene. Men det vil være temmelig vanskelig å finne asteroiden siden den beveger seg så fort. Hvert minutt forflytter den seg like mye som to ganger månens diameter.

Les også: Vindstyrke: 450 km/s, temperatur: 4500 K, 1287 potensielt hasardiøse asteroider rundt jorda

– Flotte radarbilder

– Som sagt, den blir vanskelig å finne, men jeg kan garantere flotte radarbilder i etterkant, sier Ødegaard.

Fra Oslo kan asteroiden observeres fra kl. 20.44.

Asteroidens hastighet målt fra jorda vil være 7,82 km/s, eller 28.200 km/t. Asteroiden består av stein.

En såpass nærgående passering av en asteroide på en størrelse rundt 50 meter finner trolig sted i gjennomsnitt hvert 40. år. Men det går antakelig 1.200 år mellom hver gang en slik asteroide treffer jorda.

Asteroidens bane.
En såpass nærgående passering av en asteroide på en størrelse rundt 50 meter finner trolig sted i gjennomsnitt hvert 40. år. Men det går antakelig 1.200 år mellom hver gang en slik asteroide treffer jorda. Asteroidens bane. NASA

Les også: Sjekk alt det spennende som skal skje i verdensrommet

Les mer om: