ENERGI

Ap-ordfører stiller vindmølle-krav

Hver enkelt kommune må selv få lov til å sette ned foten for vindmøller på land, mener Bergen-ordfører Marte Mjøs Persen (Ap).

NVE har pekt på 13 områder i Norge som mest egnet for utbygging av vindkraft på land, noe som ikke tas like godt imot i alle berørte kommuner. Her fra Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune.
NVE har pekt på 13 områder i Norge som mest egnet for utbygging av vindkraft på land, noe som ikke tas like godt imot i alle berørte kommuner. Her fra Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune. Illustrasjonsfoto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
5. apr. 2019 - 07:17

Denne uken presenterte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft. I forslaget peker NVE ut 13 områder i Norge som de mest egnede for utbygging av vindkraft på land.

– Hvert område må selvsagt vurderes hver for seg, men vi er generelt skeptisk til vindmøller på land. Og kommunene må ha muligheten til å si nei, sier Persen til NTB.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og flere kommuner har reagert negativt. Flere av de 13 områdene som er utpekt av NVE ligger i det nye fylket Vestland, som opprettes 1. januar 2020. Under helgens landsmøte skal Ap vedta ny distriktspolitikk, og Vestland Ap har lagt inn forslag om at utbygging av vindkraft i hovedsak skal skje til havs.

– Vestlandet har mye sårbar natur som vi må ta vare på, og derfor vil vi heller bygge vindmøller til havs. Der kan vi bruke kompetanse fra olje- og gassektoren. Havvindmøller vil gi nye arbeidsplasser og grunnlag for del-elektrifisering av norsk sokkel og reduksjon av CO2-utslipp, sier Persen.

– Kommune-veto er å gå for langt

Ap-leder Jonas Gahr Støre er enig i at kommunene må være involvert i beslutningsprosessen, men mener imidlertid at de ikke skal ha det siste ordet.

– Jeg mener kommunene må ha et ord med i laget når det bygges vindkraft på land, men noen veto tror jeg er å gå for langt, sier Støre.

Han legger til at han ser utfordringene med å bygge vindkraft på land i kontroversielle naturområder, når det likevel skal satses på vindkraft til havs i fremtiden.

– Det er jo vurderinger som man må gjøre. Det man bygger til havs vil jo i mange sammenhenger være knyttet til sokkelen, og mye av det vil være perspektiver om eksport. Men vind på land kommer vi også til å ha, og det har vi i deler av Norge. Også er vi nødt til å fatte de beslutningene på en klok måte, også med god involvering av kommunene, sier han.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.