ENERGI

Ap-ordfører stiller vindmølle-krav

Hver enkelt kommune må selv få lov til å sette ned foten for vindmøller på land, mener Bergen-ordfører Marte Mjøs Persen (Ap).

NVE har pekt på 13 områder i Norge som mest egnet for utbygging av vindkraft på land, noe som ikke tas like godt imot i alle berørte kommuner. Her fra Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune.
NVE har pekt på 13 områder i Norge som mest egnet for utbygging av vindkraft på land, noe som ikke tas like godt imot i alle berørte kommuner. Her fra Midtfjellet vindpark i Fitjar kommune. Illustrasjonsfoto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
5. apr. 2019 - 07:17

Denne uken presenterte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sitt forslag til nasjonal ramme for vindkraft. I forslaget peker NVE ut 13 områder i Norge som de mest egnede for utbygging av vindkraft på land.

– Hvert område må selvsagt vurderes hver for seg, men vi er generelt skeptisk til vindmøller på land. Og kommunene må ha muligheten til å si nei, sier Persen til NTB.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg, og flere kommuner har reagert negativt. Flere av de 13 områdene som er utpekt av NVE ligger i det nye fylket Vestland, som opprettes 1. januar 2020. Under helgens landsmøte skal Ap vedta ny distriktspolitikk, og Vestland Ap har lagt inn forslag om at utbygging av vindkraft i hovedsak skal skje til havs.

– Vestlandet har mye sårbar natur som vi må ta vare på, og derfor vil vi heller bygge vindmøller til havs. Der kan vi bruke kompetanse fra olje- og gassektoren. Havvindmøller vil gi nye arbeidsplasser og grunnlag for del-elektrifisering av norsk sokkel og reduksjon av CO2-utslipp, sier Persen.

– Kommune-veto er å gå for langt

Ap-leder Jonas Gahr Støre er enig i at kommunene må være involvert i beslutningsprosessen, men mener imidlertid at de ikke skal ha det siste ordet.

– Jeg mener kommunene må ha et ord med i laget når det bygges vindkraft på land, men noen veto tror jeg er å gå for langt, sier Støre.

Han legger til at han ser utfordringene med å bygge vindkraft på land i kontroversielle naturområder, når det likevel skal satses på vindkraft til havs i fremtiden.

– Det er jo vurderinger som man må gjøre. Det man bygger til havs vil jo i mange sammenhenger være knyttet til sokkelen, og mye av det vil være perspektiver om eksport. Men vind på land kommer vi også til å ha, og det har vi i deler av Norge. Også er vi nødt til å fatte de beslutningene på en klok måte, også med god involvering av kommunene, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.