AMS

Dobbelt så mange «el-overfølsomme» fikk fritak fra AMS-målere siste halvår

Før sommerferien vil det være installert ny smart strømmålar i fire av fem norske hjem. Men antallet som får fritak øker mer.
Før sommerferien vil det være installert ny smart strømmålar i fire av fem norske hjem. Men antallet som får fritak øker mer. Bilde: Frank Holm/Eidsiva Nett
Hanne LøvikHanne LøvikJournalist
22. juni 2018 - 09:02

Andelen nordmenn som har fått fritak fra automatiske strømmålere (AMS) på grunn av at de er «el-overfølsomme» har økt med 0,1 prosentpoeng fra 0,15 til 0,25 prosent. Det går fram av den halvårige rapporten som Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) la fram torsdag.

Det betyr at antallet personer med slikt fritak i Norge har mer enn doblet seg fra cirka 2400 til 5250 på et halvt år.

Det er nå 2,1 millioner AMS-målere installert.

– Attest i strid med loven

Økningen skjer overraskende nok etter at Helsedirektoratet i mars gikk ut mot praksisen med legeerklæring i et rundskriv til alle norske fastleger.

– Fastleger skal ikke skrive ut legeattest som sier at pasienter har helseplager som skyldes stråling fra automatiske strømmålere. Det er ikke dokumentert sammenheng mellom helseplager og stråling fra slike målere. Det er opp til legen å gjøre en totalvurdering av helsetilstanden til den enkelte pasient, sier Per Magne Mikaelsen, avdelingsdirektør i avdeling for kommunale helse- og omsorgstjenester i Helsedirektoratet, til TU.

<em> Kilde: NVE</em>
 Kilde: NVE

Han vil ikke svare på hvorfor det ikke ser ut til å ha hatt noen effekt på antallet som får slike attester.

I rundskrivet heter det at «Dersom fastlegen skriv ut ein attest som seier at pasienten har plagar som skuldast ein automatisk straummålar, vil det vere i strid med helsepersonellova.»

Skremte kunder med flygeblad

Det er NVE som har fastsatt at man trenger attest fra lege eller psykolog om at man har plager som følge av måleren for at de lokale nettselskapet.

Hos Hafslund Nett, Norges største nettleverandør, er ikke andelen som får fritak like stor som hos NVE, men også de ser en økning:

I mars hadde 0,17 prosent fått fritak, men per 20. juni er det 0,21 prosent som har fått.

– Altså en mindre andel fritak i Hafslund Nett enn det NVE rapporterer på landsbasis, sier kommunikasjonssjef, Kjell Stamgård, til TU.

De har ikke oversikt over om det er lege eller psykologattester fordi attestene makuleres av personvernhensyn etter at fritak er registrert for den enkelte kunde.

Løste bare et dilemma for forvaltningen

Solveig Glomsrød er leder i Foreningen for El-overfølsomme (FELO). De omtaler seg som en interesserganisasjon med i underkant av 1000 medlemmer.

– Rundskrivet fra direktoratet løste et dilemma for forvaltningen uten at porten ble lukket av den grunn, mener hun.

Ifølge henne sier ikke Helsedirektoratets rundskriv at leger ikke skal skrive ut attester, men at de ikke skal skrive attester der det står at helseplagene skyldes stråling fra de automatiske strømmålerne.

– Legeattester kan fortsatt skrives ut med et annet ordvalg, som sier at pasienten mener at plagene skyldes AMS –eller tilsvarende formulering, sier hun til TU.

Dette har gjort at det fortsatt er mulig å få attester, men litt vanskeligere forteller hun.

– Ikke alle leger har fått med seg at ordvalget betyr noe for om de er innenfor eller utenfor i forhold til helsepersonelloven. Vi har fått en del henvendelser fra medlemmer som møter problemer, forteller hun. 

En milliard rimeligere

Uavhengig av de få som ikke vil ha måler fortsetter utrullinengen ufortrødent.

– Før sommerferien vil det være installert ny smart strømmålar i fire av fem norske hjem. I god tid før året er omme, vil stort sett alle hus og hytter ha fått ny AMS-måler, skriver NVE.

De er nå svært fornøyd med tempoet på utrullingene av målerne. 72 prosent av målepunktene har nå fått smartmåler og prognosen er 100 prosent ved utgangen av året.

– Anslått AMS-kostnad per målepunkt er redusert med 340 kr fra 2016 til 2018, skriver de i rapporten.

Det betyr at installasjonene av AMS vil kunne ligge an til å bli omtrent en milliard kroner billigere enn forventet. Dette er basert på foreløpige tall.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.