OLJE OG GASS

Bellona anmelder Goliat-operatør til politiet: - Fullstendig ute av kontroll

Goliat-prosjektet har sluppet ut svarte kjemikalier til sjø. Her er Goliat sett fra helikopter i forrige uke.
Goliat-prosjektet har sluppet ut svarte kjemikalier til sjø. Her er Goliat sett fra helikopter i forrige uke. Bilde: Eirik Helland Urke
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
8. mars 2016 - 08:53

– Vi ble lovet nullutslipp fra Goliat. Det var forutsetningen for hele området.  Det første oljeindustrien gjør, er å bryte dette så det synger. Dette er fullstendig ute av kontroll. De har holdt oss for narr og Eni er ikke i stand til å holde det de lover, sier leder i Miljøstiftelsen Bellona, Frederic Hauge.

Han tordner når han snakker om Goliat-prosjektet. Sent i forrige uke leverte organisasjonen inn en anmeldelse til politiet etter flere utslipp av brannskum som inneholder såkalte svarte kjemikalier.

Dette er stoffer som er lite nedbrytbare og samtidig viser høyt potensial for bioakkumulering, eller er svært akutt giftige.

 – Åpenbart kriminelt

Bellona anmelder Eni Norge for overtredelse av forurensningslovens paragraf 7 og 78, samt overtredelse av rammeforskriftens paragraf 11 og 8, styringsforskriftens paragraf 12 og 34, samt aktivitetsforskriftens paragraf 66.

Utslippene har skjedd ved gjentatte anledninger, og ifølge Bellona dreier det seg om 777 kilo perfluorerte forbindelser.

– Disse hendelsene har til sammen medført utslipp av minst 30 m3 brannskum hvor minst 21 m3 har havnet i sjøen, heter det i anmeldelsen.

Frederic Hauge sier at han er overrasket og forundret over at utslippene har skjedd, spesielt fordi det var en forutsetning med nullutslipp fra plattformen.

– Dette er åpenbart kriminelt og er et like åpenbart brudd på nullutslippsforutsetningene Stortinget la til grunn ved utbyggingsplanen, sier Hauge.

– Jeg er også forbauset – da mener jeg virkelig forbauset – over at norske myndigheter ikke har anmeldt saken, sier han.

Miljødirektoratet: Ikke lagt i skuffen

Teknisk Ukeblad har tidligere omtalt utslippene av de svarte kjemikaliene. Miljødirektoratet fortalte da at de så alvorlig på utslippene.

– Vi ser alvorlig på de akutte utslippene av brannskum på Goliat. Vi følger opp hendelsene og har i første omgang bedt om å få tilsendt granskningsrapporten, fortalte Hanne-Marie Øren, i Miljødirektoratets petroleumsseksjon.

I dag sier hun at de ikke har konkludert arbeidet med utslippene av brannskum fra Goliat.

– Vurderte dere å anmelde Eni for dette?

– Vi er ikke ferdig med å håndtere saken. Den er ikke lagt i skuffen ennå. Vi utelukker ikke at vi kommer til å ha mer oppfølging av saken, sier Øren.

Eni: Ser alvorlig på utslipp

Eni sier til Teknisk Ukeblad at de ser alvorlig på utslippene, men at de ikke ønsker å kommentere anmeldelsen da det har blitt en politisak.

- Det er Eni Norges eksplisitte mål å ta vare på miljøet vi opererer i, derfor tar vi alle utslipp svært alvorlig. Utslippene av godkjent brannskum forekom ved et uhell i test- og ferdigstillingsfasen av Goliat og er rapportert til myndighetene, sier en ikke-navngitt talsperson i en kommentar. 

Eni Norge sier for øvrig at de har implementert flere tiltak for å forhindre slike hendelser i fremtiden, men at ikke de vil kommentere ytterligere nå. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.