KRAFT

Anker ikke ESA-avgjørelse om klimakvoter

VIL GI NYE KVIKKSØLVUTSLIPP: Myndighetene jobber for å redusere utslippene av kvikksølv, men flere har søkt om nye utslippstillatelser. Her er Franzefoss i gang med å bygge den nye fabrikken NorFraKalk i Verdal som vil slippe ut kvikksølv og 240.000 tonn CO2.
VIL GI NYE KVIKKSØLVUTSLIPP: Myndighetene jobber for å redusere utslippene av kvikksølv, men flere har søkt om nye utslippstillatelser. Her er Franzefoss i gang med å bygge den nye fabrikken NorFraKalk i Verdal som vil slippe ut kvikksølv og 240.000 tonn CO2. Bilde: ESPEN LEIRSET

Dermed ligger det an til endringer i det norske lovverket.

EFTAs overvåkingsorgan ESA slo 16. juli i år fast at kvotesystemet for CO2 må endres for at Norge skal kunne slutte seg til EUs kvotehandelssystem. Ankefristen går ut tirsdag.

Les også: ESA skroter klimakvoteloven
EU sier ja til CO2-støtte på Mongstad

Bruker ikke muligheten

Men miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) bekrefter overfor ABC Nyheter at Norge ikke kommer til å anke avgjørelsen.

ESAs hovedinnvending var at Norge ikke har en god nok miljømessig begrunnelse for at alle bedrifter etablert før 2001 fikk størstedelen av utslippskvotene gratis, mens bedrifter etablert etter 2001 måtte betale.

En for alle, alle for en?

Nå må regjeringen bestemme seg for om linjen skal være at alle virksomheter skal få gratis kvoter, eller at ingen skal få det.

ESA tillater heller ikke at Norge har reservert kvoter for utslipp av 9 millioner tonn i perioden 2008-2012 til kommende kraftanlegg som vil innføre CO2-fangst og lagring, samtidig som annen ny industri nektes slike kvoter.

Varmekraft

Her må regjeringen avgjøre om det ikke blir noen kvotereserve eller om reserven bare skal gi høyeffektive varmekraftverk gratiskvoter. Kravet for høyeffektive kraftverk er at også spillvarmen utnyttes.

Trolig vil ESA godta at gasskraftverket på Kårstø, som så vidt er kommet i drift, kan få kvoter etter forventet driftstid, skriver ABC Nyheter. (©NTB)

Klimakvotehandel først neste år

Alstom hadde klart seg uten statsstøtte

Norfrakalk skal utrede CO2-håndtering

Gir ikke opp kvotehåpet

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.