SAMFUNNPOLITIKK

Klimakvotehandel først neste år

Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen er langt fra overrasket over at ESA slo ned på den norske klimakvoteloven.
Norsk Industri-direktør Stein Lier-Hansen er langt fra overrasket over at ESA slo ned på den norske klimakvoteloven. Bilde: Per Erlien Dalløkken
Per Erlien Dalløkken
17. juli 2008 - 15:27

Det hevder administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

– Det må være gedigent tankekors og ytterst pinlig for regjeringen, som har valgt nettopp kvotehandel som sitt fremste miljøpolitiske virkemiddel, å først kunne bli med på ordningen ett år etter alle andre, sier Lier-Hansen til TU.no.

Ulovlig og uheldig

Onsdag fastslo ESA, EFTAs overvåkingsorgan, at den norske klimakvoteloven er konkurransevridende og i strid med EØS-avtalen.

Årsaken er at det norske kvotesystemet forskjellsbehandler bedrifter som er etablert før og etter 1. januar 2002, der de nyeste bedriftene må kjøpe utslippskvoter mens de eldste får dem gratis.

Ulovlig og uten miljøpolitisk begrunnelse, påpeker ESA. Det samme mener Norsk Industri, som tror den norske særordningen ville ført til at nyinvesteringer med moderne og mer miljøvennlig teknologi ville blitt lagt til andre land enn Norge.

Les også:

ESA skroter klimakvoteloven

EU sier ja til CO2-støtte på Mongstad

– Akkurat som ventet

– Vi og mange andre har sagt hele tiden at ESA kom til å slå ned på den norske kvoteloven. Så dette er langt fra noen overraskelse. Alle burde forstå at i EØS-avtalen er forskjellsbehandling noe av det verste som finnes, sier Lier-Hansen.

Han håper nå at regjeringen har fått bekreftet hva som er den rette tolkning av avtalen og endrer klimakvoteloven slik at den blir lik EU-landenes. Likevel vil dette ta tid, påpeker han:

Lovendringen vil først skje til høsten. Deretter må det fremmes en ny allokeringsplan for ESA i tråd med manglene overvåkingsorganet har påpekt.

Advarer mot nye knep

– Med den videre prosessen i ESA og EU kan jeg ikke forstå at norske bedrifter kan selge klimakvoter før etter årsskiftet. Det er en totalt unødvendig forsinkelse, men ingen krise. Den vil først inntreffe i april 2009 når bedriftene skal gjøre opp sine regnskap og dette ikke er på plass. Da har vi brutt forpliktelsene i selve kvotedirektivet og risikerer straffetiltak fra EU i form av voldsomme bøter, advarer Lier-Hansen.

– Men jeg nekter å tro at regjeringen ikke vil akseptere ESAs pålegg og prøve seg på noen nye prokuratorgrep.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.