KRAFT

Angrer på å ha innført elsertifikater

– De subsidierer naturødeleggelse, sier tidligere statssekretær Heidi Sørensen (SV) nå.

Tidligere statssekretær Heidi Sørensen tviler på om de grønne sertifikatene har noen positiv klimaeffekt, og sier kraftutbyggingen de fører med seg ødelegger naturen.
Tidligere statssekretær Heidi Sørensen tviler på om de grønne sertifikatene har noen positiv klimaeffekt, og sier kraftutbyggingen de fører med seg ødelegger naturen. Bilde: NTB scanpix
Øyvind LieØyvind LieJournalist
23. aug. 2012 - 16:06

”Av alle vedtak som berører natur som jeg har stemt for, er vedtaket om elsertifikatene det jeg angrer mest på”, skriver den tidligere statssekretæren i Miljøverndepartementet i et innlegg med tittelen “Det store bekkerøveriet”bloggen sin.

Sterk kritikk

Hun kommer med sterk kritikk av hvordan elsertifikatsystemet er innrettet, og går særlig til angrep på småkraften. Hun mener at en rekke anlegg som likevel er lønnsomme nå blir subsidiert.

Sørensen var en – Urimelig lang saksbehandling for vindkraft og ble før jul i fjor anklaget for å være den reelle miljøvernministeren i Norge. Hun ble også anklaget for å trenere utbygging av ny produksjon. Nå sitter Sørensen på Stortinget for SV.

Les også: – De grønne sertifikatene er som gift for kraftmarkedet

– Subsidie av naturødeleggelse

Hun påpeker at nye små kraftverk bygges uten magasiner, og at de dermed må produsere i sommerhalvåret når kraftbehovet er lite.”Elsertifikatene kan ses på som en ren subsidie av naturødeleggelse, i strid med prinsippet om at tiltakshaver skal dekke kostnadene ved ødeleggelser av naturmangfoldet. Ordningen skiller heller ikke på om det er behov for kraften i den aktuelle regionen eller ikke, og utbygginger kan da bidra til å presse fram behov for nye kraftlinjer,”
skriver Sørensen.

Les også: – Elsertifikatene gir høyere strømregning

Tviler på klimaeffekten

Hun trekker også i tvil klimaeffekten av elsertifikatordningen fordi vi ifølge henne ikke har noen garanti for at ny kraft erstatter mer forurensende produksjon.

"Det er ikke engang sannsynlig at en slik erstatning finner sted,” skriver hun.

Les også: Småkraft er verst for miljøet”For vassdragsnaturen er elsertifikater en ulykke. For klimaet gir vannkraftutbyggingene liten nytte. Faren for at økt tilgang på kraft betyr reduserte priser og økt forbruk er overhengende,” fortsetter hun.

Les også: Stat og kommuner kan tape 20 milliarder på elsertifikat

Småkraftforeninga sjokkert

Daglig leder Henrik Glette i Småkraftforeninga er sjokkert over Sørensens uttalelser.

– Vi er gjerne med på å diskutere miljøkonsekvenser og virkninger av kraftverk. Men at det skal være mulig for en høyt plassert, nylig avgått, representant for regjeringen å fremsette i beste fall mytebygging, i verste fall direkte løgn, det sjokkerer meg, sier han til bransjemediet Montel, som først omtalte saken.

– Når hun videre forfekter myten om at småkraft har ingen betydning i kraftbalansen, da blir det rett og slett ufint, fortsetter han.

– Skatteregler kan gi dyrere strøm
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Julaften

Sørensen på sin side sier til Montel at det ikke er noe rart at Småkraftforeninga er misfornøyd med hennes utspill.– Det er jo julaften i småkraftbransjen. Kanskje de skulle holdt en vanlig bursdag i stedet, sier hun til Montel.

Les også:

Vil lagre dine strømdata i ti år

Norden vil flyte over av kraft

Vil fjernstyre strømmen din

Denne dråpen er et kraftverk

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.