BYGG

Anbefaler riving av høyblokka

Både Høyblokka og Y- blokka blir revet hvis gruppen som har sett på konsepter får det som den vil.

27. juni 2013 - 13:38
Vis mer

Gruppen som har levert konseptvalgutredningen til statsråd Rigmor Aasrud satt på et tidspunkt med mer enn 40 mulige konsepter for hvordan nytt regjeringskvartal kunne bli.

Det ble så redusert til 23, deretter ble ytterligere 12 kuttet bort og 11 konsepter gikk til en seminfinale. Fem konsepter overlevde den runden og gikk videre til finalen.

Anbefalingen om å rive både S-blokken, R-blokken, Høyblokken og Y-blokken er hovedsakelig begrunnet med at det ikke er regningssvarende å rehabilitere de eldre regjeringsbyggene.

S- og R-blokkene har ingen bevaringsverdi og begge er rent byggteknisk langt fra gode bygg, slår konseptvalgutredningen fast.

Les også: 700 millioner kroner til sikring av regjeringsbygg

Bevaring er dyrt

Høyblokken og Y-blokken er teknisk sett gode bygg, Høyblokken ble for eksempel lite skadd av eksplosjonen. Men kostnadene med en rehabilitering er beregnet til 400 millioner kroner mer enn det koster å føre opp et nytt bygg.

Det er en gruppe bestående av Metier, LPO Arkitekter og Opak som har gjennomført KVUen. I tillegg har de knyttet til seg ytterligere tre firmaer med arkitektonisk, ingeniørmessig og økonomisk kompetanse i tillegg til sikkerhet.

– Vi har registrert ulike syn der bevaringsinteressene er størst. Vi har likevel konkludert med at det ikke er regningssvarende å bevare, sa Svein Olaussen, direktør for Metier da han overrakte rapporten til Rigmor Aasrud.

Det skyldes blant annet at takhøyden i Høyblokka ikke er mer enn 270 cm og mye plass vi gå tapt når bygget skal rehabiliteres etter nye tekniske standarder med høyere krav til energieffektivitet og isolasjon.  Dagens krav til rømmingsveier er heller ikke oppfylt i Høyblokka og det må bygges ny heis- eller trappesjakt.

Mister første etasje

Nok et argument for riving er at Ring 1 og Hammersborgtunnelen går under Y-blokka.

Kostnadene ved å finne ny trase for den er beregnet til to millliarder kroner i tillegg til trafikkproblemer i flere år, gruppen anbefaler derfor å la Hammersborgtunnelen, brannstasjonen i tunnelen og nedkjøringen være som den er. Da blir Y-blokka veldig utsatt for nye terrorangrep.

– Det er mulig å oppnå tilstrekkelig sikkerhet, men da må vi ta første etasje av Y-blokka for å legge et lokk over tunnelløpet og sikre Y-blokka. Det vil ta veldig mye areal, sa Olaussen.

Konseptet gruppen fant å anbefale er kalt Konsept Øst.

VIL IKKE: Rigmor Aasrud ville ikke svare på spørmsål om regjeringen vil ha et forbildebygg når det gjelder miljø, klima, energibruk og mterialbygg. Alt hun kunne love var at hun i alle fall ville følge gjeldende tekniske forskrifter.
Konseptet gruppen fant å anbefale er kalt Konsept Øst.Rigmor Åserud under presentasjonen av KVU for det nye regjeringskvartalet. Mari Gisvold Garathun

Les også:

Kan sprenge Y-blokka fra Ring 1  

Slik sikres de terrorskadde vinduene  

BILDESERIE: Se ødeleggelsene i Justisdepartementet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.