KARRIERE

– Amerikansk lederstil truer

UTVIKLING: Den amerikanske ledermodellen kommer inn med amerikanske selskaper som opererer i Norge.
UTVIKLING: Den amerikanske ledermodellen kommer inn med amerikanske selskaper som opererer i Norge. Bilde: Colourbox
Dag Yngve Dahle
20. mai 2011 - 09:41

En trojansk hest. Det er hva organisasjonen Lederne, som altså selv taler lederes sak, kaller amerikanskinspirert HR i norsk arbeidsliv.

– Vi risikerer å få et arbeidsliv preget av dype konflikter og mindre medbestemmelse for de ansatte, sier Ledernes leder Jan Olav Brekke i en pressemelding.

Forskere ved Norges Handelshøyskole har påvist at amerikanske lederverdier er Får tøffere ledere i norsk arbeidsliv.

Hvilken sjefstype er du?

Kaldere klima

Ifølge NHH-forsker Paul Gooderham er den amerikanske ledermodellen preget av autoritære sjefer, tøffe, direkte beskjeder, hierarki og tydelige forskjeller innad i bedriftene, lite medbestemmelse for de ansatte og deres tillitsvalgte og hyppige målinger av prestasjonene.

Jan Olav Brekke, leder i organisasjonen Lederne.
Jan Olav Brekke. Lederne

Brekke påpeker at dette strider mot det som er vanlig her i landet.

– Om ikke bremsene settes på snart er det en overhengende fare for at den norske modellen, med åpen bedriftskultur og samarbeid mellom arbeidsgivere og arbeidstakere, om noen år er borte og erstattet av den amerikanske HR-modellen, sier Brekke.

Får tøffere ledere

Ovenfra og ned

Amerikanske ledere er ofte oppdratt i Master of Business Administration (MBA)-systemet, som ifølge Gooderham forfekter de amerikanske HR-verdiene.

I Lederne beskriver de det hele slik:

– Mål settes ovenfra, og de ansatte kan kun påvirke sine arbeidsbetingelser i direkte dialog med sin nærmeste leder. Mange av disse lederne er ansatt på bakgrunn av teoretisk utdannelse og mangler elementær opplæring i arbeidslivets spilleregler. Få har personlig arbeidserfaring eller har gått i gradene i bedriften, sier Brekke.

Teknologer vrakes til toppjobbene

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.