INDUSTRI

Alle russiske bensinstasjoner må tilby elbil-lading

De har ett år på seg.

Alle russiske bensinstasjoner må etter ny lov ha lademuligheter for elbiler på plass innen november 2016-
Alle russiske bensinstasjoner må etter ny lov ha lademuligheter for elbiler på plass innen november 2016- Bilde: Eirik Helland Urke
14. sep. 2015 - 08:24

Med unntak av gratis parkering, må russerne se langt etter de samme elbil-incentivene vi har i Norge. Men nå kan innbyggerne få en større grunn til å velge elektrisk.

Fra 1. november neste år må nemlig alle bensinstasjoner i landet ha lademuligheter for elbil tilgjengelig, ifølge Moscow Times. Dette ble slått fast i en ny lov signert statsminister Dmitry Medvedev.

Per i dag er elbil-andelen i landet nærmest ikke-eksisterende. Kun 18 av 60.000 biler på bruktbilnettstedet auto.ru var elektriske. Det spesifiseres ikke om dette må være hurtigladere eller ikke. Forskjellen er vesentlig.

Mens vanlige lademuligheter er anslått å koste stasjonene rundt 12.000 kroner, skal hurtigladerne koste drøyt 400.000 kroner stykket ifølge avisen.

Med 50.000 elbiler på veiene I Norge har flere bensinstasjoner allerede hurtigladere installert. Blant annet var Statoil-stasjonene tidlig ute med å installere sin første hurtiglader i 2011. Senest i vår varslet kjeden 14 nye ladere.

Guide: Hvilken elbil skal du kjøpe?

Statoil-stasjonene tidlig ute

Enova har ansvar for å velge strategi for utbygging av ladestasjoner i Norge. Lovpålagt elbil-lading for alle bensinstasjoner skal så langt ikke ha vært et tema hos dem.

– Vi har vedtatt en strategi der vi vil legge opp til hurtigladere langs de viktigste transportkorridorene. Om disse kommer på bensinstasjoner eller andre steder blir opp til tilbyderne, sier kommunikasjonsrådgiver Espen Sletvold.

Etaten venter i dag en avklaring hos Eftas overvåkningsorgan ESA før de kan gå videre med å gi støtte til utbyggere av hurtigladere. Avklaringen er ventet å komme i løpet av få uker.

Overrasket? Elbilen er langt mindre effektiv enn mange tror

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.