IT

Alle kravene for at FM-nettet skal kunne slukkes er nådd

Over halvparten av radiolyttingen i Norge er digital.

Kan slukkes: NRK har oppfylt kravene myndighetene stilte før en eventuell slukking av det analoge radionettet.
Kan slukkes: NRK har oppfylt kravene myndighetene stilte før en eventuell slukking av det analoge radionettet. Bilde: Colourbox
5. nov. 2014 - 13:20

Flere krav ble lagt frem da myndighetene vedtok å slukke det norske FM-nettet. Et av dem var at 50 prosent av all radiolytting måtte skje digitalt innen 1. januar 2015.

Det betyr ikke at all lyttingen skal skje over det nye DAB-nettet. Her teller også strømming til mobiler, PC-er og digital radiolytting over kabel-, fiber- og bakkenettverkene.

Nå foregår over halvparten av norsk radiolytting digitalt.

Det var også et krav om at NRK P1 skal ha 99,5 prosent befolkningsdekning på det digitale radionettet. Det ble oppfylt tidligere i år. I tillegg får alle NRK-kanalene den samme dekningen, men på FM var det bare P1 som hadde slik rekkevidde.

I praksis betyr det at alle kravene som ble satt i stortingsmeldingen i 2011 nå er oppnådd.

Les også: Nå har 99,5 prosent av befolkningen tilgang til NRK over DAB

Rask økning

– Det har vært en overaskende rask økning i den digitale lyttingen i det siste. På under et kvartal har vi økt fra 47 til nå 51 prosent. Jeg tipper vi kan legge til enda et par prosent før 1. januar, sier radiosjef i NRK, Marius Lillelien.

Nå er det opp til Regjeringen å gå videre. I mars skal de vedta om de skal fastholde vedtaket om slukking av FM-nettet i 2017.

Det har vært klaget fra bilbransjen om at det er for tidlig for dem. Det til tross for at tilgangen på adaptere, som var et annet av kravene fra departementet, nå er god nok.

– Vi må jo ha respekt for det vedtaket Regjeringen vil vedta. Men om de går inn for å forlenge levetiden til FM-nettet, så vil det koste oss dyrt, sier Lillelien.

Kravene oppfylt: Det er opptil Regjeringen å bestemme om FM skal slukkes selv om kravene som ble satt i 2011 er oppfylt. kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge, Mari Hagerup håper de gjrø det.
Kravene oppfylt: Det er opptil Regjeringen å bestemme om FM skal slukkes selv om kravene som ble satt i 2011 er oppfylt. kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge, Mari Hagerup håper de gjrø det. Tore Guriby
Han antyder at det vil koste mellom 250 og 300 millioner kroner å parallelldistribuere både digital og analog radio i to år ekstra. I tillegg kommer kostnadene til de kommersielle radioaktørene får hvis FM først skal legges ned i 2019.

– Vi er optimistiske med tanke på slukkekravene. I Medietilsynets slukkerapport fra september pekte de på at fire av fem krav var oppfylt, bare lyttertallet som sto igjen. Nå er lyttetallene også oppfylt. Resten er opp til Regjeringen, sier kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge, Mari Hagerup.

Les også: Europas første radio for lysnettet var norsk

20 prosent på to år

På to år har den digitale radiolyttingen økt med 20 prosent til 51 prosent. Fortsetter den i samme tempo vil den ligge over 70 prosent i når FM-slukkingen kan skje i 2017.

– Vi forventer at veksten fortsetter minst i samme tempo som vi har sett, spesielt nå når vi har fått et riksdekkende DAB-nett. Det vil få mange som ikke har hatt dekning før til å skifte ut radioene sine. I tillegg får vi effekten fra digital lytting i bilene, sier Hagrup.

Lillelien peker på at den raske økningen i digital radiolytting har flere årsaker. I løpet av sommeren var det ikke store økningen og det samme lyttemønsteret ble observert i fjor. Om sommeren lytter folk mindre på radio via PC-en og TV-en. Når høsten kommer og de er tilbake på jobb og hjemme øker lyttingen på disse plattformene.

– Vi ser også effekten av at vi har ryddet litt i kanal- og programtilbudet. Det at vi har flyttet Norges mest bejublede program, Radioresepsjonen over på P13 har hatt stor effekt, både på DAB og på strømmeradio. Vi ser også at stadig flere har skaffet seg DAB-radio eller digitaladapter i bilen.

Han peker på at det er DAB som har den største andelen av digital lytting og at den også øker mest.

Les også:

Her gjør næringsministeren radio-Norge heldigitalt

Slik kan bilen din få DAB+, ryggekamera og navigasjon

Slukkingen av FM-nettet kan bli omgjort  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.