MARITIM

Algene har drept åtte millioner fisk og truer nye anlegg: Nordlaks flytter fisken

De siste opplysningene tyder på at dødsalgene kan nå anlegg til Ellingsen Seafood og Nordlaks i løpet av lørdagen.

Nordlaks startet torsdag å laste 350.000 fisk på anlegget Kalvehodet i Øksfjorden i Lofoten over på brønnbåt for å unngå alger.
Nordlaks startet torsdag å laste 350.000 fisk på anlegget Kalvehodet i Øksfjorden i Lofoten over på brønnbåt for å unngå alger. Foto: Ivar Johnsen / Nordlaks / NTB scanpix
24. mai 2019 - 14:18

Nordlaks startet torsdag å laste 350.000 fisk på anlegget Kalvehodet i Øksfjorden i Lofoten over på brønnbåt for å unngå alger.

Algene driver vestover mot Svolvær i Lofoten og nye anlegg. Torsdag morgen hadde Nordlaks tømt anlegget Våtvika for 1,5 millioner laks, og startet torsdag ettermiddag å tømme anlegget Kalvehodet. Her er laksen større, og det vil ta to døgn før brønnbåten har flyttet all fisken.

Seks laster

Hver tur er anslått å ta nærmere 18 timer, og det kreves sannsynligvis seks laster for å tømme anlegget.

– Vi har gått to turer med fisk og er seks timer foran skjema. Vi har tre eller fire laster igjen. Da kan vi ha tømt anlegget søndag, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks til Dagens Næringsliv.

Begge tunnelløpene i Blixtunnelen skal stenges på tur for utskiftning av strømkabel i 2024.
Les også

Bane Nor varsler stengning av Follobane-tunnelen

I løpet av det neste døgnet kan både Nordlaks og Ellingsen Seafood bli rammet på nytt. Mens Nordlaks tømmer sitt andre anlegg for laks, har Ellingsen Seafood problemer med å flytte vekk laks før algene kommer.

– Det er dårlig nytt fra Lofoten i dag også, dessverre. Vi frykter at algene når vår neste lokalitet, sier daglig leder Line Ellingsen i Ellingsen Seafood.

Rammes hardt

Fiskeridirektoratet følger nøye med på algeoppblomstringen som krever løpende kontakt med oppdretterne og daglige møter med blant annet Havforskningsinstituttet.

De siste opplysningene tyder på at algene kan nå Øksfjorden, Selsøya og øyene Molla øst av Svolvær det neste døgnet. Både Nordlaks og Ellingsen Seafood har laks her.

– Vi rammes hardt som selskap. Vi har allerede permittert folk i juni. De taper store inntekter. Dette får enorme ringvirkninger. Det rammer verftene vi bruker til service på båtene, forfabrikkene og hoteller, sier Ellingsen.

Oljeraffineriet på Mongstad i Nordhordland.
Les også

Driften på Mongstad i gang igjen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.