KRAFT

Alderen din avgjør om du syns dette er stygt eller fint

Smaken har en aldersgrense.

Tyske forskere har kartlagt personers øyebevegelser og funnet ut folk over 40 år i større grad synes vindmøller ødelegger landskapet.
Tyske forskere har kartlagt personers øyebevegelser og funnet ut folk over 40 år i større grad synes vindmøller ødelegger landskapet. Bilde: Øyvind Lie
7. jan. 2015 - 12:53

Jo eldre du er, jo større sannsynlighet er det at du synes vindmøller ødelegger naturlandskapet, ifølge tysk forskning.

Gjennom å følge forsøkspersoners øyebevegelser har professor Stefan Wold ved Universitetet i Hochschule Ostwestfalen-Lippe vurdert hvordan forsøkspersoner opplever ulike landskapsbilder.

I tillegg har forsøkspersonene svart på spørsmål.

– Vi har funnet ut at yngre personer som ser en bergrygg uten vindkraftverk mener at noe mangler. De forventer at det skal finnes en vindturbin der, uttaler Wolf til Energieargentur NRW.

Les også: Ny dansk vindkraftrekord

Aldersgrense

Personer som er rundt 40 år og yngre ser vindkraftverk som et naturlig innslag i landskapet, mens eldre heller blir opprørte, ifølge resultatene.

Professoren mener en årsak kan være at yngre personer har vokst opp med vindturbiner, og at turbinene derfor blir å betrakte som hverdagslig for yngre generasjoner.

For disse oppfattes vindturbinene mer som grener som stikker ut fra landskapet, som til slutt ikke lenger skiller seg ut.

Les også: Nå får danskene betalt for å bruke strøm

Store turbiner beroligende

Forsøkene viser også at det ikke betyr mye for folks estetiske vurdering om det står en, to eller tre turbiner i landskapet.

Wolf har også undersøkt om store vindmøller oppleves mer forstyrrende i landskapet enn mindre turbiner. Funnene pekte i retning av at store turbiner hadde en beroligende effekt, fordi rotorbladene roterte langsommere.

Les også:

Her vil de etablere Norges første «havvindfabrikk»

Fransk havvindpark skal teste nytt norsk fundament

Denne gamle fisketråleren huser et bølgekraftverk

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.