ENERGI

Aksjonister blokkerer veiene inn til Roan vindkraftverk på Fosen

Aksjonister fra Motvind Norge og Naturvernforbundet blokkerer veiene til Roan vindkraftverk på Fosen og nekter å slippe forbi drifts- og vedlikeholdspersonell.

De omstridte vindturbinene på Roan vindkraftverk på Fosen i Trøndelag.
De omstridte vindturbinene på Roan vindkraftverk på Fosen i Trøndelag. Foto: Ole Martin Wold/NTB
26. juni 2023 - 08:59

Det er ikke satt en sluttdato for aksjonen, og målet er at anlegget må stenges helt ned. Aksjonen skjer i solidaritet med reindriftssamene på Fosen, heter det i en pressemelding fra Motvind Norge.

Politiet er på stedet for å snakke med både eierne av vindkraftverket og med demonstrantene, opplyser operasjonsleder Kamilla Engen i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Demonstrasjonen går fredelig for seg, og det er per nå ikke aktuelt å fjerne demonstrantene.

– De har rett til ytringsfrihet. Den er viktig for samfunnet, og den ønsker vi å verne om. Vi er der for å ivareta sikkerheten og har særlig fokus på sikkerheten til demonstrantene, sier hun.

Både finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er tydelige på at forsvaret vil bli prioritert i neste års budsjett.
Les også

Støre: – Vi trenger mer penger til forsvar

Kan få konsekvenser for produksjonen

Aneo er TrønderEnergi og HitecVisions nordiske fornybarselskap, og eier Roan vindpark. I en kommentar til TU opplyser kommunikasjonsdirektør Stig Tore Laugen at de er kjent med aksjonen.

– Aksjonistene sperrer de to innfartsveiene til Roan vindpark og hindrer dermed all ferdsel inn og ut av vindparken, skriver han i en sms.

– Har aksjonen konsekvenser for produksjonen ved vindkraftverket?

– Vi fjernstyrer anlegget, så ikke per nå, men det er klart det kan få konsekvenser om vi nektes tilgang. Dette er samfunnskritisk infrastruktur som vi kontinuerlig må ha tilgang til, svarer Laugen. 

Han skriver videre at ikke har noen ytterligere kommentarer til aksjonen.

Aksjonister fra Motvind Norge og Naturvernforbundet i Trøndelag blokkerer begge veiene inn til Roan vindkraftverk, og nekter å slippe forbi drift- og vedlikeholdspersonell. <i>Foto:  Motvind Norge</i>
Aksjonister fra Motvind Norge og Naturvernforbundet i Trøndelag blokkerer begge veiene inn til Roan vindkraftverk, og nekter å slippe forbi drift- og vedlikeholdspersonell. Foto:  Motvind Norge

Krever driftsstans

– Demonstrasjonene vil opphøre dersom det gjøres vedtak om driftsstans for Roan og Storheia vindkraftverk, samt at de ulovlige konsesjonene for Roan og Storheia vindkraftverk trekkes tilbake, skriver aksjonistene i pressemeldingen.

Høyesterett slo i oktober 2021 fast at vindturbinene på Fosen bryter med samenes rettigheter til å utøve sin kultur gjennom reindrift. Fortsatt er det uklart hva som skjer med vindturbinene.

I februar og mars blokkerte demonstranter en rekker departementsbygninger i Oslo. Det var da 500 dager siden dommen fra Høyesterett. Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) beklaget menneskerettsbruddene overfor reineierne på Fosen.

Flere demonstrasjoner

Regjeringen har gjennomført møter med både Sametinget og reineierne for å bli enige om et utredningsprogram for de omstridte vindmøllene. I april varslet Sametinget at de ikke kom til enighet med regjeringen og forlot samarbeidet. Aasland har varslet at utredningen ikke er klar før mars eller april 2024.

2. og 3. juni var det nye demonstrasjoner fra Fosen-aksjonistene. De blokkerte da Statsministerens kontor og demonstrerte utenfor Stortinget. Det var da gått 600 dager siden høyesterettsdommen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Veien inn til Roan vindkraftverk er stengt av aksjonister. Eier Aneo opplyser at de fjernstyrer anlegget, så produksjonen går foreløpig som normalt. <i>Foto:  Motvind Norge</i>
Veien inn til Roan vindkraftverk er stengt av aksjonister. Eier Aneo opplyser at de fjernstyrer anlegget, så produksjonen går foreløpig som normalt. Foto:  Motvind Norge
Ifølge avtalen med Nord-Fosen har Staten fem år på seg til å finne nytt vinterbeite, ellers kan siidaen heve avtalen. Siidaen har også vetorett på hvilke arealer som velges. Bildet er fra Roan Vindkraftverk, eid av Aneo og Stadtwerke München.
Les også

Dette har Fosen-saken kostet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.