INDUSTRI

Aker Kværner i indisk ingeniørkamp

Opptur: Dr. S. Rama Iyer i Aker Kværner Powergas opplever stor suksess med sine indiske ingeniører.
Opptur: Dr. S. Rama Iyer i Aker Kværner Powergas opplever stor suksess med sine indiske ingeniører. Bilde: Ole Ketil Helgesen
Mona StrandeMona StrandeJournalist
22. aug. 2007 - 08:00

I dag har Aker Kværner Powergas 1100 ansatte i Mumbai, og 300 i Pune. Innen utgangen av 2008 – eller senest i begynnelsen av 2009 – skal de ha økt antallet til mellom 1700 og 1800.

De fleste av disse får jobb i Mumbai, mens 100 nye stillinger skal opprettes i Pune. 95 prosent av de nyansatte skal være ingeniører og designere.

Forsvinner til IT

I India blir nærmere 300.000 ingeniører ferdigutdannet hvert år, og rundt 35 prosent av disse blir plukket opp av IT-industrien. En stor andel fortsetter også med videre studier og spesialiseringer, noe som gjør tilgangen på ingeniører mindre enn man skulle tro.

– På grunn av disse forholdene har ikke tilgangen på godt kvalifiserte folk innen vår bransje økt på to-tre år, sier administrerende direktør dr. S. Rama Iyer i Aker Kværner Powergas.

Lønnsutfordring

Det hjelper heller ikke at indiske ingeniører er veldig etterspurt i Midtøsten på grunn av de enorme investeringene i store prosjekter der.

– I tillegg får indere nesten fire ganger så høy lønn i Midtøsten som i India, noe som gjør det ekstra vanskelig for selskaper som oss, sier Iyer, som var langt mer optimistisk til rekrutteringen for et år siden.

Rett fra skolebenken

For å finne en langsiktig løsning på ingeniørmangelen mener Iyer det beste er å fange interessen hos ingeniørstudenter mens de fortsatt går på universitetene, for så å få dem inn i traineestillinger rett etter studiene.

– For å kunne fortsette veksten og bidra i Aker Kværner drar vi rundt til ulike universiteter i Mumbai og Pune. Vi har allerede valgt ut noen studenter av interesse som tar sine avsluttende eksamener i juni 2008, og så langt i år har vi hentet inn nærmere 50 nyutdannete som nå er under opplæring, sier Rama Iyer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.