LUFTFART

Airbus i sorg: Fransk fly-by-wire-guru er død

Bernard Ziegler har gått bort, 88 år gammel.

Bernard Ziegler (1933-2021) mottok i 2012 en ærespris på Farnborough Air Show.
Bernard Ziegler (1933-2021) mottok i 2012 en ærespris på Farnborough Air Show. Foto: Airbus

Mange ingeniører og flygere har gjennom 50 år bidratt til å få Airbus dit selskapet er i dag. En av dem var Bernard Ziegler, som døde tirsdag, 88 år gammel.

– Det er med sorg vi har mottatt budskapet om Zieglers bortgang. Han var en av våre viktigste ingeniører og helt sentral i utviklingen av verdens første digitale «fly-by-wire»-system og sidestikke i et passasjerfly med A320, heter det i ei melding fra Airbus i Toulouse.

Zieglers far, Henri, var en av grunnleggerne av Airbus og den første som inntok sjefsstolen.

Bernard Ziegler satt i cockpit på flere av det viktigste jomfruferdene i Airbus-historien. Foto: Airbus

Bernhard Ziegler var født i Boulogne sur Seine i 1933 og hadde sin ingeniør- og flygerutdannelse fra flere institusjoner: Ecole Nationale de l’Air, Ecole de Chasse, Ecole Nationale Supérieure de l’Aéronautique, Ecole du Personnel Navigant Essais, l’Ecole Nationale Supérieure de l'Aéronautique og testflygerskolen EPNER.

Siden var det Ziegler som gjennomførte de første flygningene også med A310, A320 og A340-200. I denne perioden ledet han også arbeidet med å opprette selskapets flytest-avdeling.

Da han gikk av med pensjon i 1997, hadde han det øverste ansvaret for utvikling som såkalt «senior vice president of engineering».

I 2012 mottok han en pris for sin innsats på flymessa i Farnborough og ble beskrevet som en briljant ingeniør og testpilot knapt uten sidestykke i moderne luftfartsindustri.

I dag tilskrives han altså mye av æren for innføringa av fly-by-wire (FBW), elektronisk styring, som i dag er standard på alle moderne fly.

Les også

Les mer om: