KRAFT

Agder Energi løftet på plass sugerøret på Iveland II

Presisjonsløft i ny kraftstasjon.

Del to av sugerøret til nyIveland II løftes ned med maskinsalkranen. Den lyse åpningen til venstre er inntakstunnelen. Fundamentene til trykkrøret er klare.
Del to av sugerøret til nyIveland II løftes ned med maskinsalkranen. Den lyse åpningen til venstre er inntakstunnelen. Fundamentene til trykkrøret er klare.Bilde: Agder Energi
Øyvind LieØyvind LieJournalist
24. juni 2014 - 12:00

IVELAND II

  • Utvidelsen av Iveland kraftverk, Iveland II, vil gi en bedre utnyttelse av vannressursen i Otravassdraget.
  • Dagens Iveland kraftverk sto ferdig i 1955. Kraftverket utnytter et fall på 50 meter i Otra via en 2,7 km lang tunnel.
  • Middelvannføringen ved Iveland er 130 kubikkmeter per sekund, mens anleggets slukeevne kun er 116 kubikkmeter per sekund. Derfor er det hvert år et betydelig flomtap ved Iveland. Utvidelsen av anlegget skal samkjøres med det gamle, slik at den totale slukeevnen økes til 216 kubikkmeter per sekund.
  • Iveland II bygges som en ny kraftstasjon inne i fjellet. Den får en francisturbin med installert effekt på 44 MW. Utvidelsen vil øke den totale produksjonen ved Iveland med 150 GWh, tilsvarende forbruket til 7 500 eneboliger. Total strømproduksjon fra Iveland blir dermed 500 GWh.
  • Det nye anlegget blir liggende med inngang i fjellet rett nordøst for dagens kraftstasjon. Det skal bygges separat vanninntak innerst i Dalanekilen. Utløpet blir like nedenfor dagens kraftverk.
  • Skal etter planen stå ferdig 2016, og skal koste rundt 750 millioner kroner.

Kilde: Agder Energi

Agder Energi utvider Iveland kraftverk ved å bygge ny kraftstasjon inne i fjellet på 44 MW for at vannet skal kunne utnyttes mer effektivt.

Det skal øke den årlige produksjonen med 150 GWh, til 500 GWh (se faktaboks).

Etter et års anleggsarbeid ankom nylig 150 tonn ståldeler, elementer til trykkrør og sugerør, i båt fra Tyrkia.

Presisjon

Sugerøret til utløpet ligger i bunnen av kraftstasjonen under turbinen. Oppå kommer en spiraltrommel som øker effekten på vannet før det renner ned i turbinen.

– Det er hjertet i den nye kraftstasjonen som kommer på plass nå. Det er tunge, store løft med høyt presisjonsnivå, sier prosjektleder Geir Konsmo.

Nå har de begynt å sveise sammen de fire delene, som veier ti tonn hver, og regner med å være ferdig med arbeidet innen utgangen av juni. Deretter skal det støpes inn i betong.

Les også: Norsk selskap fjerner 25.000 tonn turbinsand i timen i Ecuador

Flyfoto Iveland 2 Kraftstasjon på Iveland.Foto: Kjell Inge Søreide
Iveland II bygges inne i fjellet med inngang til høyre for eksisterende kraftstasjon fra 1955. Kjell Inge Søreide

Går som planlagt

Arbeidet har så langt gått veldig bra.

– Vi er veldig godt fornøyd med både Veidekke, som har drevet tunnelen, og Alstom, som er hovedentreprenør for elektro. Det vanskeligste ligger nå foran oss, nemlig montasjen av turbin, generator og apparat- og kontrollanlegg. Alstom har en stor totalpakke. Foreløpig ser det veldig bra ut, alt går som planlagt, sier Konsmo til Teknisk Ukeblad.

Turbinen og generatoren kommer først neste vår. Dette er de virkelig tunge delene. Generatoren vil alene veie rundt 150 tonn.

Det nye anlegget skal etter planen stå ferdig i 2016 og koste rundt 750 millioner kroner.

Les også:

Francisturbin fra 2013 er allerede ute av drift

Bare rotoren i det nye aggregatet veier 450 tonn

20 km nye tunneler og 50 meter høy dam gir 175 GWh i Brokke  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.