KRAFT

Francisturbin fra 2013 er allerede ute av drift

Nok en gang har Statkraft fått problemer med en av sine høytrykks francisturbiner, denne gangen lpå en turbin levert av Andritz. Bildet er tatt ved en tidligere anledning av en annen francisturbin fra Andritz.
Nok en gang har Statkraft fått problemer med en av sine høytrykks francisturbiner, denne gangen lpå en turbin levert av Andritz. Bildet er tatt ved en tidligere anledning av en annen francisturbin fra Andritz. Bilde: Klaus Faaber
Øyvind LieØyvind LieJournalist
13. juni 2014 - 13:42

Turbinen på 52 MW ved Eiriksdal kraftverk i Høyanger kommune i Sogn og Fjordane, levert av Andritz, utnytter et fall på hele 568 meter, og trykket er derfor svært høyt.

Aggregatet ble satt i drift så sent som høsten 2013, men allerede nå er det tatt ut av drift.

Ifølge maskin-fagansvarlig i Statkraft, Kjell-Tore Fjærvold, er det også denne gangen snakk om pulsasjon fra bladpassering mot ledeskovler (RSI – rotor – stator interaksjon), altså de samme som førte til problemer med Statkrafts Rainpower-turbin på Svartisen i 2011.

– Utfordringen denne gangen er imidlertid ikke sprekker på løpehjulet, men spredning av støy og vibrasjoner i bygningen, sier Fjærvold til Teknisk Ukeblad.

Les også: Bare rotoren i det nye aggregatet veier 450 tonn

Vibrasjoner

Andritz arbeider nå med å modifisere aggregatet, og har sendt løpehjulet til verkstedet på Jevnaker. Aggregatet skal ifølge Fjærvold settes i drift igjen før sommerferien.

For Statkraft er det like viktig å få driftssikre turbiner som at de har god virkningsgrad. God driftssikkerhet avhenger imidlertid av at man kan regne seg fram til hvordan og hvorfor ting skjer under driften.

– I dag vet man ikke om man kan det. Man regner riktig fire ganger, men den femte blir det feil og så får du høre at du presser virkningsgraden for hard. Høytrykks francis er en utfordring for bransjen, det høres helt utrolig ut at det skal være slik i 2014, men slik er det, sier Fjærvold.

Les også: Svenskene slipper unna milliardregning for norsk vind

Samarbeid: Bransjen har nå gått sammen om å komme til bunns i proble­mene med høytrykks francisturbiner, forteller maskin­fagansvarlig i Statkraft, Kjell-Tore Fjærvold.
Foto: Øyvind Lie
Samarbeid: Bransjen har nå gått sammen om å komme til bunns i proble­mene med høytrykks francisturbiner, forteller maskin­fagansvarlig i Statkraft, Kjell-Tore Fjærvold. Foto: Øyvind Lie

Avviser hardkjør

– Så det er altså ikke slik at dere i Statkraft kjører for hardt?

– Nei, vi har ganske strenge begrensninger. Når vi skal kjøre med overlast må vi be spesifikt om det, og det er svært sjelden vi gjør det.

– Men kjøres det hardere enn før?

– Nei, det gjør ikke det. Vi har et mer systematisk samarbeid mellom marked- og produksjonsavdelingen i Statkraft om kartlegging av kjøringen. Statkraft har innført tekniske restriksjoner på alle sine aggregat som betyr at vi stort sett kjører innenfor designområdet. De siste fem årene har vi driftet etter fastsatte retningslinjer for hvordan vi skal kjøre kostnadsoptimalt uten å overbelaste utstyret, sier Fjærvold.

Les også: Investeringer for en halv milliard kroner i 1 TWh småkraft ble verdiløse

Viktig forskning

Han forteller at Statkraft kjører et forskningsprosjekt på høytrykks francisturbiner som begynte i januar i fjor og som skal være ferdig i september i år.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Der har vi hatt med en del leverandører til å måle på anleggene, og det har vist at fra 60 prosent last og ned til null klarer de ikke helt å treffe med beregningene.

Statkraft er ifølge Fjærvold et av få kraftselskaper i verden som nå ser nødvendigheten av å stoppe anleggene i flere uker for å måle.

– Det har vi gjort på Kvilldal og Leirdøla, selv om vi får vanntap. Vi ønsker å få med oss enda flere som kan være med på dette arbeidet.

AMS: Nå måler Lyse installatørene med stoppeklokke

Samarbeid

For å løse problemene med høytrykk francisturbinene må er det ifølge Fjærvold må bransjen gå sammen og forske mer på problemene. Det er da også i ferd med å skje.

Både Voith, Andritz, Rainpower og Alstom blir ifølge Fjærvold med på å forske sammen med flere norske kraftselskaper, NTNU og Norsk Vannkraftsenter for å forske på støy, resonans, pulsasjoner, egenfrekvensene og hvorfor det i noen tilfeller også oppstår sprekker.

– Målet er at man da kan lage en veileder som gjør at kundene og bransjen kan regne seg fram til hvordan man kan få en trygg turbin, sier Fjærvold.

– Er ikke det gjort allerede?

– Det er vanskelig å få til et samarbeid mellom konkurrerende leverandører selv på en felles teknisk utfordring. Det er derfor viktig at vi nå får til et felles forskningsprosjekt som ser på ulike grunnleggende parametere som ikke direkte gjør noe med konkurranseforholdene mellom leverandørene, sier Fjærvold.

Turbinen er planlagt satt i drift 24. juni.

Les også:

Nytt vannkraftsenter skal lokke ungdom vekk fra oljebransjen

Nominerer kraftverk i Notodden og Rjukan til Unescos verdensarvliste

Småkraftverk plomberte røret som skulle sikre minstevannføring  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.