Arbeidsplasser i batteri og havvind

Agder Energi har hatt opptelling: Så mange ansatte trenger de grønne industriene

Må til utlandet for å finne nok ansatte til batterifabrikkene.

Battericellefabrikken Morrow Batteries skal stå ferdig i 2026, og skal etter planen gi 2.500 arbeidsplasser.
Battericellefabrikken Morrow Batteries skal stå ferdig i 2026, og skal etter planen gi 2.500 arbeidsplasser. (Illustrasjon: Morrow Batteries/Exyte)

Må til utlandet for å finne nok ansatte til batterifabrikkene.

Agder Energi har sett på behovet for folk i prosjekter i nærmeste fremtid innenfor grønn industri. De har kartlagt behovet for arbeidskraft i konkrete prosjekter innen havvind, hydrogen, ammoniakk og batteri de neste årene.

Anslått behov til sammen for norsk grønn industri er over 8.000 ansatte.

Selskapet har bare talt opp prosjekter som har gått offentlig ut med anslag på hvor mange folk de vil trenge. Prosjektene har ulik tidsramme, men tallene gjelder for de nærmeste årene. 

På lengre sikt - innen 2050 -  vil Norge kunne få om lag 100.000 arbeidsplasser innen grønne næringer, ifølge anslag fra Sintef, Thema og Oslo Economics.

Har ikke norsk kompetanse

Det grønne skiftet for alvor i gang, ifølge konsernsjef Steffen Syvertsen i Agder Energi. Trolig er dette bare starten. 

Mann i hvit skjorte med briller holder kaffekopp.
Konserndirektør i Agder Energi Steffen Syvertsen. Foto: Jon Anders Skau

– Spørsmålet er trolig ikke lenger om dette blir stort, men hvor fort det kan gå og hva som blir Norges rolle i dette bildet, sier Syvertsen i en pressemelding.

For halvannet år siden etablerte Agder Energi, sammen med partnere, Morrow Batteries. Battericellefabrikken skal etter planen starte produksjonen i 2024 og gradvis oppskalere til rundt 2.500 ansatte.

I likhet med andre batteriaktører, som Freyr og Beyonder, har Morrow måttet se til utlandet for å finne folk med fartstid innen batteriproduksjon.

Det er få norske studieretninger som utdanner folk til den gryende norske batteriindustrien.

Planlagte batterifabrikker i Norge

Det finnes en rekke ulike batteriprosjekter på gang i Norge. Her er tre av de største:

  • Beyonder skal produsere batterier basert på sagflis på Forus, og vil bygge en fullskala batterifabrikk med ambisjon om produksjon fra 2024. Rundt 500 ansatte + 150 ansatte i et FoU-senter. Gründer Svein Kvernstuen har fått med seg Equinor, DSD, Arendals Fossekompani og Must Invest. 
  • Equinor, Norsk Hydro og Panasonic leter etter en tomt for å sette opp en gigantfabrikk, og over 100 tomteforslag har kommet inn. Cirka 2.000 ansatte i første fase. Planlagt produksjonsstart 2025.
  • Freyr planlegger en gigantfabrikk for produksjon av battericeller i Mo i Rana med minst 1.500 ansatte. Den fjerde og siste fabrikkbygningen skal etter planen stå klar i 2025 (10,6 GWh). 

Heller ikke innenfor havvind utdannes det folk. Men havvindbransjen vil gjerne rekruttere fra oljebransjen.

EU satser grønt

Syvertsen i Agder Energi viser til at EU satser stort på grønn energi.

– Skal vi henge med, må vi sette kraften i arbeid og utnytte de mulighetene vi har. Da kan vi skape arbeidsplasser og ny industri lokalt, basert på tung kompetanse, lang erfaring og høyteknologi, sier Syvertsen.

Han mener det vil gi muligheter for omstilling for norsk leverandørindustri.

– Gjør vi dette riktig kan vi virkelig ta steget fra oljealderen til fornybaralderen, sier konsernsjefen.

Havvindutbygging

Hywind Tampen vil bli verdens største flytende havvindpark, med elleve turbiner som skal forsyne plattformene Snorre og Gullfaks med strøm. Forventet produksjonsstart er i 2022.

– Dette er et lite steg i det globale grønne skiftet, men det er et stort steg for norsk havvindindustri og flytende havvind. Hywind Tampen kan bli starten på et nytt eventyr for norsk industri, sa olje- og energiminister Tina Bru da hun godkjente utbyggingen.

Regjeringen har også åpnet områdene Utsira Nord og Sørlige Nordsjø II for utbygging av havvind, som til sammen kan dekke strømbehovet til en million husstander.

I løpet av det kommende tiåret vil EU femdoble produksjonskapasiteten for havvind. Det er ventet at dette vil femdobles igjen innen 2050. 

 

Les også

Kommentarer (5)

Kommentarer (5)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå