PODKAST

Abelias omstillingsbarometer viser at mye går feil vei her i landet

Norge har ikke, slik som mange andre land, klart å omstille teknologibedrifter i raskt nok tempo. Det kan blir et problem for oss på sikt

Sjekker vår relative omstillingsevne: adm. direktør i Abelia Øystein Eriksen Søreide
Sjekker vår relative omstillingsevne: adm. direktør i Abelia Øystein Eriksen Søreide Foto: Odd Richard Valmot
7. okt. 2021 - 17:00

Adm. direktør i Abelia Øystein Eriksen Søreide er lett bekymret over resultatene i årets omstillingsbarometer. Det er en undersøkelse Abelia gjør på vegen av sine 2600 medlemsbedrifter som til sammen organiserer 50 000 årsverk. Barometeret gjør en relativ sammenlikning med selskaper i 30 andre land. De aller fleste i OECD. Når vi kan se sort på hvitt hvor Norge er i en større sammenheng kler det kanskje litt av det bildet mange har av hvordan det går.

– Norge må omstilles

For om det har gått bra så dabber vi litt av nå, viser undersøkelsen. Og det er ikke pandemien som gjør det, for den har vært global og rammet alle.

Norge må omstilles er Abelias konklusjon. Behovet er større hos oss enn i konkurrerende land fordi vi er så avhengige av en enorm oljesektor som skal ned i størrelse. Derfor haster med å få flere ben å stå på. Omfanget av IKT-sektoren faktisk vært, og fortsetter å være, nær bunnen blant alle landene. Vi er på 24. plass mens Irland er på topp. Sveits gjør det svært bra på omstilling av bedrifter til å bli mer digitale.

Men ikke alt er trist, selvfølgelig. Vi er fortsatt i den øverste tredjedelen av land, men vi går ned fra en 7. til en 8. plass. Vi faller fra 2. til 6. plass når vi ser på tilkobling og hastighet av internett. Både Sverige og Danmark slår oss nå.

Møt Eriksen Søreide i ukas podkast.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Teknologiredaktør i Teknisk Ukeblad, Jan M. Moberg, med trofeet som skal deles ut på Kongsberg 20. juni. Nå etterlyser han gode forslag til kandidater. En jury vurderer de seks beste forslagene. Trofeet er utviklet av kunstneren Geir Tokle.
Les også

Norwegian Tech Award: Jakter flere kandidater til prestisjepris

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.