MOBIL

8 av de beste nyhetene i iOS 8

iPhonen din blir smartere til høsten.

Marius ValleMarius ValleJournalist
3. juni 2014 - 13:02

Apple lanserte neste versjon av iOS i går.

iOS 8 er en mindre oppdatering av iOS 7 rent utseendemessig, men det har skjedd mye i kulissene.

Blant annet har Apple lansert en ny grafikkmotor, og iOS 8 støtter et helt nytt programmeringsspråk. Det er dessuten flere nye muligheter for at apper kan snakke sammen.

Dette er nytt i iOS 8

LES MER:

Vi tipper de fleste iOS-brukere er glade for mange av nyhetene. Her er våre favoritter.

Endelig mulig å skifte tastatur

Vi har aldri lagt skjul på at vi syns Apples skjermtastatur på iPhone har begynt å henge etter konkurrentene. Å skrive lengre tekster på dette tastaturet er ikke så fristende.

Android har hatt den store fordelen at du kan skifte ut skjermtastaturet om du ikke liker det, eller vil ha mer avanserte muligheter. Android-brukere har dermer hatt mulighet til å velge tastaurer med forskjellige inntastingmetoder og design.

Apples pressekonferanser pleier å inkluderer noen velvalgte ord om hva som er galt med Android. Men for å sitere den engelske forfatteren Charles Caleb Colton: «Imitation is the sincerest form of flattery».

Det er åpenbart at Apple igjen har sett til Android, og det var på høy tid. Vi vil tro det ikke bare er iOS-brukere som jubler.

Det er allerede en hel del apputviklere av tastaturer til Android som pønsker ut hvordan de skal portere appene sine til iOS. Både Swiftkey og Fleksy er godt i gang med sine, skriver The Verge.

Fleksy har faktisk allerede et betaprogram du kan melde deg på for å få tilgang til prøveutgaven så snart den er klar.

LES OGSÅ: 5 ting vi hater med Android, iOS og Windows

Svar rett fra varslene

I iOS 8 kan du svare på SMS og håndtere varsler rett fra varselsenteret. Det gjør det mulig å sende et svar på en SMS uten å faktisk åpne meldingsklienten.

Tredjepartsutviklere kan også tilby slike muligheter. Et eksempel er Facebook-appen, som vil la deg kommentere eller like statuser rett fra varselsenteret. Altså er det ikke noe behov for å åpne Facebook-appen.

Nå kan du svare på meldinger rett fra varselsenteret, uten å åpne meldingsklienten.
Nå kan du svare på meldinger rett fra varselsenteret, uten å åpne meldingsklienten. Marius Valle
I tillegg kan tredjeparter utvikle widgeter som kan vises i varselsenteret. Disse widgetene kan for eksempel vise deg stillingen i kampen fotballaget ditt spiller, eller vise annen nyttig informasjon fra en app.

Slike muligheter har åpenbart vært tilgjengelige på Android en god stund.

LES OGSÅ: 5 ting vi elsker med Android, iOS og Windows

I meldingsappen kan du nå blant annet sende lydklipp.
I meldingsappen kan du nå blant annet sende lydklipp.

Flere muligheter i meldingsklienten

Apple har muligens merket konkurransen fra Facebook Messenger, Whatsapp, Snapchat og andre populære meldingsklienter. Nå baker de nemlig inn en del funksjonalitet fra slike tjenester inn i sin egen meldingsklient.

I iOS 8 kan du legge til lydmeldinger i meldingene. Praktisk dersom du for eksempel er ute og kjører bil, og gjerne vi svare på en SMS, eller av en eller annen grunn ikke har mulighet til å fikle med tastaturet.

Om du er fan av Snapchats «selvdestruerende» meldinger, er dette også mulig i den nye klienten.

I gruppemeldinger blir det nå mulig å fjerne deltakere, eller du kan melde deg selv ut av gruppesamtalen dersom du ikke lenger ønsker å delta, som i Facebook Messenger. Det er også mulig å legge til videomeldinger.

LES OGSÅ: Denne appen lar deg snakke fra rett levra

iCloud Drive fungerer omtrent som Dropbox, ved at du kan synkronisere mapper.
iCloud Drive fungerer omtrent som Dropbox, ved at du kan synkronisere mapper.

iCloud Drive

Apple har sett til konkurrerende skytjenester, og gjort det mulig å ha egne mapper i skyen. Du kan bla i disse mappene, og behandle filene i dem fra apper.

Praktisk dersom du for eksempel bruker en tekstbehandlerapp og vil jobbe med et dokument flere steder.

Det er imidlertid ikke fullt så enkelt på iOS. Her må du bruke en app som bruker iCloud Drive. En egen filutforsker finnes foreløpig ikke. En Dropbox-dödare er dette altså ikke. I alle fall ikke enda.

iCloud Drive er støttet på Mac OS, iOS og Windows. Hvorvidt Apple vil åpne opp for klienter utviklet av tredjeparter på andre plattformer er ikke kjent.

Når du tar i bruk iCloud får du for øvrig 5 GB lagringsplass inkludert.

LES OGSÅ: Et gratis og ubegrenset sky-alternativ

Utviklere kan nå legge til sine egne tjenster under delinger.
Utviklere kan nå legge til sine egne tjenster under delinger.

Apper kan snakke sammen

En ulempe med iOS-apper er at de er strengt adskilt fra hverandre. Om du er vant med Android kan dette oppleves som veldig begrensende.

Der kan du dele filer fra alle apper til Dropbox bare ved å installere Dropbox-klienten. På iOS har det ikke vært mulig å utvide med nye delingstjenester. Å dele filer mellom apper har vært mildt sagt tungvint.

Dette endrer seg i iOS 8, hvor appene nå får mulighet til å snakke sammen og utveksle data.

Dermed kan for eksempel Google legge til mulighet for å dele til Google+ i Safari. Eller du kan dele videofiler fra en app til en annen.

Støtte for dette må bygges inn i appene, så det vil naturlig nok ta litt tid før disse mulighetene blir vanlig. Men det er et stort steg i riktig retning.

LES OGSÅ: 5 apper du kan glemme på iPhone

Med Family Sharing kan du styre hvilke apper junior får lov til å kjøpe.
Med Family Sharing kan du styre hvilke apper junior får lov til å kjøpe.

Familiedeling

Om flere i familien bruker iPhone, kommer dere til å sette pris på «Family Sharing». Denne lar inntil seks brukere være koblet sammen slik at dere kan dele bilder, kalender, og huskelister.

Om dere har behov for å vite hvor de andre er, kan dere dele plasseringen deres med de andre i familien. Lurt om en står hjemme og lurer på om det er på tide å begynne på middagen snart.

I tillegg er det bygget inn en mulighet for å finne igjen enhetene til de andre. Vi aner slutten på spørsmålet «Kan du ringe til telefonen min?».

Familien kan også dele apper, musikk, film og bøker via denne funksjonen. Om partneren din har kjøpt et album du også vil høre på kan du altså ganske enkelt laste dette ned til din telefon.

Vi vil tro foreldre kommer til å sette stor pris på muligheten til å dele kredittkort. Det kan kanskje høres ut som en billett til deltakelse på «Luksusfellen», men egentlig er det snarere tvert i mot. Om ett kredittkort er koblet til «Family Sharing» kan foreldrene styre hvilke kjøpe som gjøres.

Så om junior vil gjøre et kjøp i en app, må han sende en forespørsel via App Store. Du får da opp et varsel på telefonen din, og kan deretter undersøke hva poden ønsker å kjøpe.

Om det er greit godkjenner du. Er det ikke, avviser du. Enklere å holde kontroll på utgiftene, med andre ord.

Dette er for øvrig ikke noen ny tanke. Windows Phone har hatt lignende funksjonalitet kalt «Rooms» en stund, men Apples løsning er langt mer omfattende.

LES OGSÅ: Denne appen sier fra om du ikke kommer tilbake fra tur

Appen Health kan samle helsedata fra flere apper og enheter i én samlet visning.
Appen Health kan samle helsedata fra flere apper og enheter i én samlet visning.

HealthKit

Helseorienterte apper er ikke noe nytt i smarttelefonverdenen. Det finnes et utall av treningsapper, tilbehør som blodsukkermålere eller aktivitetsarmbånd, og søvnmålere for å nevne noe.

Til nå har informasjon fra slike apper og enheter vært begrenset til hver enkelt app. Med «HealthKit» kan denne informasjonen samles i én hub, slik at du kan få et helhetsbilde av aktivitetene og målingene dine.

Data fra apper som deler informasjon med HealthKit samles i iOS-appen «Health», som gir deg oversikten. I appen får du en oversikt over hvilke apper som støttes, og hvilket tilbehør som kan kobles til.

Det er kategorier for blant annet fitness, søvn, næring, puls, blortrykk, blodsukker og mye annet i appen.

Vi antar at aktører som Jawbone, Fitbit, Polar og Nike står i kø for å bygge inn støtte for HealthKit i sine tjenester.

TEST: Sony Smartband: Dette armbåndet logger alt du gjør

Det er bedre bilderedigeringsmuligheter i iOS 8.
Det er bedre bilderedigeringsmuligheter i iOS 8.

Bedre bildebehandling

Det er endelig mulig å dele alle bilder med andre iOS-enheter på iOS. i «Photos»-appen vil nå alle bilder deles via iCloud, slik at du enkelt kan kikke på bildene du har tatt med iPhone på iPad.

Det kommer også nye søkemuligheter. Det skal blant annet bli enkelt å søke på bilder tatt et bestemt sted, eller på et bestemt tidspunkt.

Du får også mulighet til å redigere bildene ved å justere lys, farge og annet. Redigerte bilder synkroniseres automatisk over iCloud, slik at du har samme versjon av bildet tilgjengelig overalt.

Det kan dog være greit å ha i bakhodet at du ikke får mer enn 5 GB inkludert i iCloud-kontoen din.

Kommer til høsten

iOS 8 kommer til høsten, men for utviklere er det mulig å installere betautgaven i dag. Dette er en tidlig utgave, som blant annet betyr at alt ikke fungerer som det skal i den ferdige versjonen.

Vi har installert denne versjonen, og allerede opplevd flere bugs. Det tok oss for eksempel under en time å få telefonen til å låse seg fullstendig.

Det er greit å anta at den endelige utgaven lanseres sammen med neste utgave av iPhone. Dette er ryktene om iPhone 6 .

LES OGSÅ:

Dette er nytt i iOS 8

Samsung Z er først med nytt OS

Nå kan du kjøpe mobil rett fra Google

Nye Surface kommer til Norge i september

Denne mobilen fokuserer med laser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.