BYGG

70 års forskning og utvikling av kjernekraft skal dekommisjoneres. Det blir dyrt

Vi skal ikke lenger drive IFEs gamle forskningsanleggene for kjernekraft på Kjeller og i Halden.

Kjernefysiker: Nils Bøhmer er sektordirektør for teknologi ved Norsk nukleær dekommisjonering.
Kjernefysiker: Nils Bøhmer er sektordirektør for teknologi ved Norsk nukleær dekommisjonering. Foto: Odd Richard Valmot
29. apr. 2021 - 20:30

Vi har forsket på kjernekraft i 70 år. Nå er det slutt, men vi skal holde på i opptil 20 år til før vi kan si oss helt ferdig. Men ikke hos IFE. Det er den statlige etaten NND - Norsk nukleær dekommisjonering som overtar anleggene, avfallet og rundt 200 ansatte. De skal føre områdene tilbake til slik de var før og sørge for at all forurensing er borte slik at de kan tas i bruk igjen.

NND skal også ta seg av avfallet. Både det som ikke er farlig, men må lagres slik at halveringstiden får gjort sitt. Dette anlegget skal også ta imot nytt radioaktivt avfall, slik som brukte røykvarslere, radioaktive kilder fra industrien og helsevesenet. Til sammen skal lageret kunne ta imot 50.000 tønne-ekvivalenter.

Noe helt annet er de brukte brenselstavene. De må lagres trygt i tusenvis av år. Selv om det bare dreier seg om 16 tonn, eller litt over en kubikkmeter, er dette dyrt. Veldig dyrt. Til sammenlikning bygger svenskene et anlegg som skal lager 12.000 tonn. Om vi skal bygges et veldig dypt lager i stabile og tette bergarter, eller lagres i et veldig dypt borehull, som oljeindustrien er gode på, er ikke avgjort.

I dag snakker vi med sektordirektør for forskning og utvikling ved Norsk nukleær dekommisjonering, Nils Bøhmer.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Les også

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.