T2

7 teknologier som hjelper deg å sove mer

Å få nok søvn er bokstavelig talt livsviktig.

Soveteknologi: Withings Aura er blant de mest avanserte sovedingsene på markedet.
Soveteknologi: Withings Aura er blant de mest avanserte sovedingsene på markedet.
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
11. juli 2015 - 19:58

Tilstrekkelig søvn gir betydelige helsefordeler og mer overskudd i hverdagen, mens læringsevnen er betydelig styrket etter en god natts søvn.

Likeledes kan lite søvn gi store problemer innen helse, sikkerhet, læringsevne og velvære. Andre følger kan være depresjoner og risikosøkende adferd.

Med andre ord: Du vil helst ha nok søvn.

Men det er ikke alltid så lett å få sove så mye man ønsker, enten det skyldes småbarn, hverdagsbekymringer eller andre forhold.

Heldigvis kan teknologien komme til hjelp også her, og vi har funnet sju teknologier som skal hjelpe deg til å sove mer.

Sleep Cycle

1)

Det enkleste er ofte en app. Sleep Cycle har vært på markedet en stund, og er egentlig en alarmklokke som vekker deg når du sover lettest.

Kroppen sover gjerne i 90-minutters sykluser med lett og tung søvn gjennom natta, noe appen måler med mobilens akselerometer.

Dermed kan appen vekke deg mens du er i den lette søvnfasen, innenfor et 30-minutters tidsrom du definerer på forhånd.

Som en bonus får du en fin statistikk over nattens søvn etterpå, som indikerer hvordan søvnkvaliteten har vært.

Appen krever at du legger mobilen i senga, og helst med laderen tilkoblet. Virker med Android og iOS.

TEST: Fitbit Surge: Fitbits nye treningsflaggskip kan gjøre «alt»

f.lux

2)

Lyset fra dataskjermer har normalt det samme kalde blåskjæret som dagslys, noe som naturlig nok fungerer optimalt om dagen.

Men om kvelden kan det blå lyset virke forstyrrende, og eksponering av slikt lys tett opp til sovetiden mener man kan gjøre det vanskeligere å sovne om kvelden.

Løsningen fra f.lux er et program for datamaskinen som justerer lyset etter soloppgang og solnedgang, slik at skjermen får et varmere gult lys når det begynner å nærme seg kvelden.

Dermed burde øyne, kropp og sinn være nedstresset og klar for en god natts søvn.

Les også: Hvis du synes sykkelhjelmen din tar for mye plass, sjekk denne

Withings Activité

3)

Det finnes nå en rekke aktivitetsbånd og smartklokker som måler nattesøvnen. I likhet med Sleep Cycle kan du se relativt detaljert hvordan søvnmønsteret har vært gjennom natten, med lett og tung søvn time for time.

Vi liker spesielt denne funksjonaliteten i Withings Activité, blant annet fordi den automatisk registrerer når du sovner og våkner.

Dermed trenger du ikke å gjøre noe spesielt for å holde styr på søvnen din, og får hver morgen en rapport om søvnmønsteret og hvor mange prosent av målet om åtte timers søvn som er nådd.

Ideen er at høyere bevissthet om egen søvn skal gi bedre søvnrutiner.

Les også: Ny vidunderlinse skal kunne gi deg perfekt syn resten av livet

Withings Aura

4)

Aura er for deg som virkelig mener alvor med søvnen din. Dette er et system som består av en egen madrassensor, lampe med høyttaler og sensorer samt en egen mobilapp.

Kombinasjonen av varmt lys og spesielle lyder skal få deg til å sovne lettere. Sensoren i madrassen måler søvnen din om natta gjennom både bevegelser, puls og pusterytme.

Lampen ved sengen måler dessuten lyd, temperatur og lysnivåer. Den spesielle lampen skal få deg til å våkne på det mest behagelige tidspunktet i søvnsyklusen.

All denne søvndyssende herligheten kommer til en kostnad som kanskje får deg til å våkne: 2490 kroner er den beste prisen vi fant, på Apple Store.

Les også: Derfor blir synet dårligere etter 40

Sound Oasis hodeputehøyttaler

5)

Hva om hodeputen kunne dysse deg i søvn med litt myk lydterapi?

Disse hodeputene har innebygde stereohøyttalere som kan kobles til egne lydterapidingser fra Sound Oasis, eller hvilken som helst annen lydkilde som musikk eller lydbøker.

Hvis du heller vil sovne til lyden av din partners hjerterytme, og partneren er et helt annet sted, finnes det en kommende løsning i Pillow Talk.

Sleep Genius

6)

Et eget program ble utviklet av NASA for å få astronautene til å sovne i verdensrommet. Nå er spinoff-produktet Sleep Genius i salg, som en app for mobiltelefoner og smartklokker. Her ligger søvnforskning til grunn for ulike lydprofiler som skal hjelpe deg i søvn eller til å stresse ned. Appen har også vekkefunksjon som i likhet med Sleep Cycle og Aura velger et tidspunkt med lett søvn. Også her får man en fin rapport om nattens søvn.

7) Deep Sleep

Kanskje er det litt rolig meditasjon som skal til for at du skal sovne? I denne appen for iPhone og Android snakker hypnoterapauten Andrew Johnson til deg med sin beroligende stemme, og får deg til å glemme alle problemer og sovne på et blunk. Det er i hvert fall hensikten.

Det finnes selvsagt en hel rekke andre apper og teknologier for bedre søvn, vi har bare nevnt noen av de vi synes er spesielt interessante. Del gjerne dine favoritter i kommentarfeltet!

Les også: Tre veier til bedre syn

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.