T2

Test: FITBIT SURGE

Fitbits nye treningsflaggskip kan gjøre «alt»

TEST: Fitbit Surge.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
9. apr. 2015 - 19:29
Vis mer

Fitbit er markedsleder for aktivitetstrackere for en grunn.

De har funksjonsmessig vært langt fremme, og i tillegg levert en god app med et godt økosystem og rimelig pent design til en rimelig penge.

Flaggskip

Nå har Fitbit tatt all sin opparbeidede kunnskap og slengt det inn i ett og samme produkt – det nye flaggskipet Surge.

Det er fortsatt i praksis snakk om et aktivitetsarmbånd, men nå i form av en klokke med innebygd GPS og noen få smartklokkefunksjoner.

Oppsettet er like enkelt som alltid – last ned Fitbit Connect til PC-en din eller sett opp direkte fra Fitbit-appen på mobil. Så fort kontakt med båndet har blitt oppnådd og du har tastet inn tallene som dukker opp på skjermen, er du i gang.

Ovenfra ser Surge ut som en helt vanlig, litt anonym digitalklokke, men ser du på den fra siden, ser du at den er langt tykkere enn hva som er vanlig.

Det skyldes nok at GPS-modulen tar en del plass, i tillegg til at sensorene som måler puls stikker litt ut på innsiden.

TEST: Withings Activité Pop: Det helt motsatte av Apple Watch - og åtte måneder på batteri

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Pulsmålingen gjøres ved hjelp av to grønne lysdioder på baksiden.
Pulsmålingen gjøres ved hjelp av to grønne lysdioder på baksiden.

Pulsmåler på håndleddet

Og her er det at Surge skiller seg ut fra den gemene hop av pulsklokker og aktivitetsmålere.

Surge har nemlig Fitbits såkalte PurePulse-teknologi, som vi også så i modellen Charge HR nylig, som gjør at den kan måle pulsen din kontinuerlig ved hjelp av noen grønne lysdioder mot håndleddet ditt.

Det gjør at du slipper pulsbelte når du trener, og i tillegg at Surge kan gi deg innsikt i hvordan hvilepulsen din er og utvikler seg. Pulsmåleren gjør også at anslagene for kaloriforbrenning på ikke-stegbaserte treningsmåter er hakket mer nøyaktige.

Og vi opplever at pulsmåleren er rimelig nøyaktig, selv om den ved enkelte anledninger (og i korte perioder) ser ut til å tro at pulsen vår er langt høyere enn hva som er sannsynlig.

På en rundt 4,5 kilometer lang spasertur i middels tempo hevdet den for eksempel at undertegnede hadde vært oppe i 180 slag i minuttet ved flere anledninger.

Pulsangivelsene ser ut til å være innenfor cirka fem prosent margin av hva du får med pulsbelte, noe som er akseptabelt om du er sånn middels seriøs med pulstreningen. For mer seriøse atleter er nok et vanlig pulsbelte-oppsett å anbefale.

TEST: Garmin Vivosmart: Godt aktivitetsarmbånd med smartklokkefunksjoner

Kjapp GPS

GPS-en ser også ut til å fungere som den skal. Tilkoblingen tar drøyt halvminuttet første gang, og etter det skjer det på under 10 sekunder om forholdene er gode.

Surge har ingen problemer selv med å plassere deg på den ene eller andre siden av gata. Kartet får du opp i appen, sammen med pulskurven, kilometermålinger og totalt antall kalorier og steg.

Selve navigasjonen på enheten foregår via tre knapper og en touchskjerm. Skjermen har i utgangspunktet ingen bakbelysning, men viser «gjennomsiktig» tekst på sort bakgrunn, noe som gjør den lett å lese selv i dagslys.

Om det er mørkt rundt deg slås baklyset automatisk på, og vi har opplevd Surge som veldig smart på dette området.

Navigasjonen

Skjermen viser i utgangspunktet klokken, og så kan du sveipe sidelengs for å se antall steg, nåværende puls, distanse tilbakelagt, kalorier forbrent og etasjer klatret.

Med et trykk på tasten på venstre side går du over i menyen, hvor du kan velge mellom å sette i gang en treningsøkt eller en løpetur, skru alarmen av eller på eller justere innstillingene for enheten.

Navigasjonen er ikke superintuitiv ved første øyekast, men det tar ikke mer enn et par dager før det føles naturlig hvordan alt henger sammen.

Aktivitetstrackingen er på sin side den samme gode som vi etter hvert har blitt vant til fra Fitbit. Det betyr for eksempel rimelig nøyaktig stegregistrering – vi talte opp 200 skritt to ganger, Fitbit-klokka talte henholdsvis 196 og 205 skritt.

Surge registrerer også automatisk når du sovner og våkner, og virker å ha rimelig god kontroll på søvnmønsteret. Appen skiller mellom søvn, rastløs søvn og våken tilstand, og selv om vi nok ville hevde at vi har vært våkne et par ganger flere enn Fitbit-en gjør, er dette godt innenfor.

Der Surge-ens litt mindre kompakte utforming taler imot den, er dog her: Den er ikke spesielt behagelig å ha på seg mens man sover – i alle fall ikke slik undertegnede sover, med en arm under puta.

Vi setter like fullt pris på at vibrasjonsmotoren gjør at du kan vekke deg selv uten å vekke partneren. Også kjekt om du er typen som sover med øreplugger.

TEST: Så gode hodelykter får du for under 2000 kroner

Skjermen er fint lesbar i dagslys, og har baklys som skrur seg på når det er mørkt.
Skjermen er fint lesbar i dagslys, og har baklys som skrur seg på når det er mørkt.

Funksjonell app, men...

Fitbit-appen er en leksjon i effektivt brukergrensesnitt, selv om den ikke er så pen og fargerik som for eksempel konkurrenten Jawbones variant.

Vi savner fortsatt mer informasjon fra Fitbits side om hva vi kan bruke de ulike dataene til – hvis hvilepulsen min endrer seg i den ene eller den andre retningen fra en måned til neste, burde for eksempel Fitbit kunne påpeke dette og gi meg innsikt i hva det kan bety.

Jawbone-appen er flinkere både til å informere og motivere deg til å bevege deg mer.

Synkroniseringen er på sin side veldig uproblematisk, enten du velger å synkronisere bare når du vil eller automatisk i bakgrunnen.

Smartklokkefunksjonene er veldig grunnleggende, og nesten litt skuffende. Det dreier seg i praksis om to ting – du kan få varsler på klokka når du får en SMS (som du også kan lese direkte på klokka) eller det ringer, og du kan styre musikkavspillingen på telefonen.

Vi skulle gjerne sett at det i det minste gikk an å få alle pushvarsler sendt til klokka, slik det for eksempel er med Garmins nye Vivosmart.

TEST: Jawbone Up Move: Billig aktivitetstracker for deg med små behov

Fra siden ser du hvor tykk Surge egentlig er.
Fra siden ser du hvor tykk Surge egentlig er.

Ingen utpreget treningsklokke

Treningsfunksjonene er også litt halvdårlig gjennomførte.

I motsetning til for eksempel Polars M400 kan du for eksempel ikke sette opp egne predefinerte intervalløkter, selv om du kan løpe en «manuell» intervalløkt på klokka – i praksis bare en økt hvor du trykker på en knapp hver gang du er ferdig med et strekke.

Batteritiden har vi dessverre ikke rukket å teste fullt ut, men vi vil oppdatere testen så fort vi har fått gjort oss et ordentlig inntrykk av den. Fitbit hevder batteriet skal vare opptil syv dager med kontinuerlig pulsmåling, men vi tror det er et noe konservativt anslag.

Uten bruk av GPS-en og med sparsommelig synkronisering kan du nok få 8-9 dager ut av Surge, mens vi opplevde at batterimåleren gikk fra nesten full til nesten tom bare på en drøy time med GPS-en aktivert.

Vi skulle også gjerne sett at Fitbit gikk vekk fra sin proprietære ladekabel og tok i bruk for eksempel microUSB. Slik det er nå har Charge, Charge HR og Surge hver sin type kabel, noe som nesten er uforståelig.

TEST: Lupine Betty R X14: Er verdens sterkeste hodelykt også den beste?

Surge sammen med et annet produkt litt i samme kategori. Withings Activité ser mer ut som et vanlig armbåndsur, men har aktivitetsmåler innebygd og varer i åtte måneder på batteri.
Surge sammen med et annet produkt litt i samme kategori. Withings Activité ser mer ut som et vanlig armbåndsur, men har aktivitetsmåler innebygd og varer i åtte måneder på batteri.

Konklusjon

Fitbit Surge er definitivt ikke for alle. Om du bedriver seriøs trening ønsker du sannsynligvis både å ha mer nøyaktig pulsmåling og ikke minst muligheten for å legge inn egne treningsprogrammer.

Om det er sykling som er hovedaktiviteten er nok en sykkelcomputer eller mer sykkelfokusert klokke veien å gå.

Men for undertegnede – i praksis en sofagris med store ønsker om å være mer aktiv i hverdagen – er Surge egentlig midt i blinken.

Både pulsmålingen, treningsfunksjonene, økosystemet og batterilevetiden er vel innenfor mine krav, mens jeg gjerne skulle sett at smartklokkefunksjonene var noe mer avanserte, uten at det betyr at det ikke kan komme i en firmware-oppgradering fra Fitbit etter hvert.

Surge er et litt av alt-produkt som ikke gjør seg bort på noen områder. Spørsmålet er bare om det er verdt 2200 kroner, som den faktisk koster. Vi heller mot et sterkt «tja» - om du ikke har veldig stor bruk for GPS-en kan du fint spare en tusenlapp og gå for Fitbits egen Charge HR, eller Charge om du også klarer deg uten pulsmålingen.

For de mer treningsvillige er nok enten en dedikert pulsklokke eller en mer treningsfokusert kombiklokke, som nevnte Polar M400, et bedre valg.

Les også:

TEST: Bose Soundsport: Treningsplugger som sitter fantastisk godt i øret

TEST: Tomtom Runner Cardio: Klokka leser pulsen rett fra håndleddet

Vi har testet ni aktivitetstrackere. Dette er de beste  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.