KRAFT

600 energioperatører er over 50 år

Nå må antallet nyutdannede tredobles.

Spenningsoppgradering i  Froland.
Spenningsoppgradering i Froland. Bilde: Øyvind Lie
9. mai 2014 - 16:03

Antall nyutdannede energioperatører må tredobles de neste årene, melder Energi Norge.

I dag utdannes bare 10-20 energioperatører i året.

Halvparten over 50

Årsaken til det økende behovet er at mange av dagens energioperatører snart går av med pensjon, og at energibransjen står foran store investeringer og kraftverksoppgraderinger i årene som kommer.

– Rundt 600 av energioperatørene, omlag halvparten, er over 50 år. Disse må gradvis erstattes for å sikre nok kompetanse til drift av nye vindkraftanlegg og for å erstatte pensjonerte operatører ved vannkraftanleggene, sier kompetanserådgiver Brynhild Totland i Energi Norge til Teknisk Ukeblad.

For å bli energioperatør kan man gå elektrolinjen på videregående og ha 2,5 års læringstid i et vannkraft, vindkraft- eller fjernvarmeanlegg.

Elevene får ikke tittelen ingeniør, men fagarbeider.

Les også:  Her oppgraderer de høyspentlinjene uten å skru av strømmen

Opp til selskapene

Energioperatørene utfører drifts- og vedlikeholdsoppgaver, og kan jobbe ved forskjellige typer produksjonsanlegg etter endt utdannelse.

– Alle energiselskap med produksjonsanlegg bør utdanne energioperatører nå for å være forberedt på frafallet som venter, sier Totland.

– Hvor mange energibedrifter gjør dette i dag?

– Det ene opplegget jeg kjenner til, og som jeg tror de fleste er med på, er et samarbeid i regi av Nord-Trøndelag elektrisitetsverk, Statkraft og Opplæringskontoret for elektrofag i Nord-Trøndelag, sier Totland.

Kompetanserådgiveren opplyser at det er opp til hvert enkelt selskap å ta initiativ til å utdanne energimontører. Enten i egen regi, eller i samarbeid med et opplæringskontor.

– Virksomhetene har ikke fått øynene opp for at de kan ta opp lærlinger i dette faget. Skoleelevene må også få kjennskap til at tilbudet eksisterer, sier Totland.

Les også:

Bare rotoren i det nye aggregatet veier 450 tonn

Vil bremse orkaner med havvindturbiner

Denne haien og røff sjø stopper verdens største vindpark  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.