INDUSTRI

5000 liter olje kan ha lekket ut i Alnaelva. Men Brannvesenet tror de har greid å hindre oljen i å nå fjorden

Utslippet kommer fra oljetank hos Bring.

Bildet er fra oppryddingsarbeidet etter at det i sommer lakk olje ut i Alnaelva fra en oljetank eid av Oslo Sporveier. Ved det tilfellet nådde oljen sjøen, og det ble lagt ut lenser for å begrense skadene av utslippet.
Bildet er fra oppryddingsarbeidet etter at det i sommer lakk olje ut i Alnaelva fra en oljetank eid av Oslo Sporveier. Ved det tilfellet nådde oljen sjøen, og det ble lagt ut lenser for å begrense skadene av utslippet. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
2. nov. 2018 - 07:38

Brannvesenet anslår at rundt 5.000 liter olje ble lekket ut i Alnaelva i Oslo torsdag kveld. De tror lensene klarte å stanse oljen før den havner i fjorden.

– En 15.000-liters tank er involvert og trolig er rundt 5.000 liter olje på avveie. Vi er ikke hundre prosent sikre på det. Det kan være mindre, men sannsynligvis er det snakk om 5.000 liter, sier vaktkommandør Stig Henning Duaas i Oslo brann- og redningsetat til NTB.

Duaas sier det ligger noe olje i utløpet til Alnaelva, men han tror brannvesenet var på plass med lenser før oljen nådde utløpet i Oslofjorden.

– Det var ikke observert lukt da vi startet innsatsen i området, men så har det intensivert noe med mer synlig olje og kraftig lukt etter at lensene ble etablert, sier vaktkommandøren.

Tømte oljetank

Natt til fredag tømte brannvesenet oljetanken på Brings område på Alfaset, som trolig er årsaken til utslippet. Til sammen tre sugebiler sugde opp rundt 10.000 liter olje fra tanken.

Brannvesenet har lagt ut flere lenser i elva for å begrense skadene. Disse skal kontrolleres fredag morgen, opplyser Duaas.

Pressesjef i Posten Norge, John Eckhoff, sier i en uttalelse til NTB at det kan ha skjedd en feil i forbindelse med fylling av dieseltanken.

– Vi ble gjort kjent med lekkasjen torsdag kveld, og våre foreløpige undersøkelser tyder på at det i utgangspunktet ikke var noe galt med selve anlegget. En teori er at det kan ha skjedd en feil i forbindelse med fylling av dieseltanken på torsdag, som igjen har forårsaket lekkasjen. Vi fortsetter våre undersøkelser fredag morgen, sier Eckhoff.

Etterforskning

Politiet har startet etterforskning av lekkasjen, som ble meldt til brannvesenet klokken 19.09. Natt til fredag luktet det diesel langs elva.

– Politi og brannvesen er på stedet og har gjort undersøkelser. Vi har dokumentert mange spor, men jeg kan ikke si hvorfor det har begynt å lekke, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt til NTB.

Han sier det vil bli opprettet anmeldelse dersom de konkluderer med at noen står bak lekkasjen. Etterforskningen vil fortsette fredag og utover.

I sommer rant om lag 50.000 liter fyringsolje ut i Alnaelva og videre ut i fjorden, noe som førte til at badeanlegget på Sørenga måtte stenges en periode etterpå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.