ENERGI

26. konsesjonsrunde utsettes: – En katastrofe, sier Ståle Kyllingstad

Industrileder Ståle Kyllingstad karakteriserer utsettelsen som en katastrofe for norsk og europeisk energiforsyning. – Jeg ser ikke noe stort problem ved utsettelsen, sier olje- og energiministeren.

Et knefall for SV, kaller konsernsjef Ståle Kyllingstad i IKM-Gruppen regjeringens valg om å utsette 26. konsesjonsrunde til etter denne stortingsperioden.
Et knefall for SV, kaller konsernsjef Ståle Kyllingstad i IKM-Gruppen regjeringens valg om å utsette 26. konsesjonsrunde til etter denne stortingsperioden. Foto: Kyrre Lien
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

– Jeg mener det er en katastrofe og at det er et knefall for SV, sier konsernsjef Ståle Kyllingstad i IKM-Gruppen om utsettelsen av 26. konsesjonsrunde. – Terje Aasland sier at vi må lete, og da burde han og regjeringen også holde fast på at vi trenger nye områder når vi vet hvor viktig dette er for Europa, som trenger energi. Mange land er helt avhengig av norsk gass, og da bør vi stille opp, sier Kyllingstad. I hans konsern jobber ca. 2900 ansatte med å utvikle teknologi for både oljeindustri og fornybarindustri. 

Kyllingstad, som også er styreleder i Norsk Industri, sier at det aller viktigste nå er å utvikle mer produksjon av olje og gass, men kombinere dette med karbonfangst og -lagring, der Norge allerede er verdensledende.

– TFO (tildeling i forhåndsdefinerte områder) ligger fast, men det er også store muligheter på områder som ikke gjelder de forhåndsdefinerte områdene. 

– Hva betyr dette for din bedrift framover?

– Ikke så mye på kort sikt, men på lengre sikt kan det være viktig. Krigen i Ukraina har vist hvor komplisert energisituasjonen er. Vi må være forberedt på hva som kan komme, og da burde vi undersøke hva slags muligheter som ligger i nye konsesjonsrunder. Dette er en stor skuffelse, sier Kyllingstad, som karakteriserer det som et paradoks at statsråden ikke tok opp dette i sin tale til Equinors høstkonferanse. 

– Han snakket som han ikke visste det, men han visste det.

Har ansatt 3000 personer i år

Konsernsjef Kjetel Digre i Aker Solutions sier til TU at selskapet er midt inne i en transformasjonsfase hvor veldig mye av virksomheten dreier seg mot utbygging av fornybar energi og spesielt havvind, men at han synes det er bekymringsfullt at det letes for lite.

– Hvis jeg skulle tatt en slik beslutning i enerom, ville jeg kartlagt hva vi kan disponere av areal og muligheter for ny teknologi og lavkarbon-varianter av utbygginger innen olje og gass, sier Digre.

– Hva betyr det for Aker Solutions konkret?

– Vi har veldig mye å gjøre nå både innen olje og gass og fornybar energi, men på sikt trenger vi en pipeline for hvilke muligheter som ligger rundt 2030 og enda lenger fram.

Les også

Mistet Wisting

– Dere mistet Wisting da den utbyggingen ble utsatt. Hva slags konsekvenser fikk det?

– Ja, vi hadde mange hundre ansatte som jobbet for å forberede den utbyggingen, så det er klart det betyr noe for oss. Nå er det heldigvis slik at vi øker virksomheten på mange områder. Bare i år har vi ansatt 3000 mennesker i organisasjonen for å håndtere den økende arbeidsmengden som vi har globalt. Så det at aktivitetsmengden er litt lavere, gjør vel da sitt til at vi kan gjøre en enda bedre jobb med alt som skal gjennom maskineriet vårt, sier Digre til TU. 

Digre var først mange år i Equinors konsernledelse, der han blant annet ledet utbyggingen av Johan Sverdrup, før han ble hentet til Aker BPs ledelse som driftsdirektør. I august 2020 tok han over som konsernsjef i Aker Solutions etter Øyvind Eriksen, som nå er konsernsjef for Kjell Inge Røkke i Aker. 

Ikke noe problem

Tildeling av forhåndsdefinerte områder gjelder de områdene på norsk kontinentalsokkel hvor det har vært petroleumsvirksomhet i flere tiår. I disse områdene skal kunnskapen om geologien være god, og de har eller skal få infrastruktur. Disse områdene omfattes av TFO-runder. TFO-ordningen ble innført for de mest kjente delene av kontinentalsokkelen i 2003.

– Jeg ser ikke noe stort problem ved at vi utsetter 26. konsesjonsrunde. Det viktigste for utviklingen av norsk sokkel er at TFO-rundene ligger fast, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Teknisk Ukeblad i forbindelse med at budsjettforhandlingene har resultert i en utsettelse av 26. konsesjonsrunde. 

Utsettelsen gjelder ut denne stortingsperioden, så det vil si at den gjelder fram til 2025. Dermed kan det også bli mindre leting i nye områder på norsk sokkel. 

Aasland nevnte ikke noe om dette i talen sin da han deltok på Equinors høstkonferanse i dag. Han var siste taler ut og sa i klartekst at dagens regjering ønsker mer leting og utvinning på sokkelen. Flere reagerte på at han ikke nevnte utsettelsen, da et stort antall av de 500 deltakerne på konferansen allerede hadde lest om dette på sine mobiltelefoner. 

Les også

Trenger nye områder

SV har allerede innkassert enigheten med Ap og Sp om en utsettelse som en seier for dem som kjemper for å avslutte all leting.

– Om dette er en seier for SV, får du spørre dem om. Jeg mener oppriktig at dette ikke har noe å si for utviklingen så lenge vi har trykk på TFO. Vi må selvfølgelig lete videre når vi nå ser at produksjonen på norsk sokkel går ned mot 2030. Det gjøres mye godt arbeid nå i tilknytning til eksisterende infrastruktur, men vi trenger også nye områder for å være en sikker leverandør av energi til det europeiske markedet de nærmeste årene.

Aasland sier også at de nummererte rundene ikke lenger har den betydningen de har hatt før.

– Du ville ikke snakke om dette fra talerstolen?

– Nei, jeg syntes ikke det var nødvendig siden jeg skulle avslutte konferansen. 

– Svært bekymringsfullt

Offshore Norge, interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for norsk olje- og gassbransje, reagerer kraftig på nyheten om utsettelsen av 26. konsesjonsrunde.

– Det er svært bekymringsfullt at budsjettforhandlingene nok en gang svekker og skaper tvil om rammebetingelsene til energipolitikken i en tid det er nødvendig med stabilitet. Næringen trenger forutsigbarhet gjennom rammebetingelser og tildeling av areal som kan sikre sysselsetting i Norge og levere pålitelig energi til Europa, sier Hildegunn T. Blindheim, administrerende direktør i Offshore Norge, i en pressemelding.

– Produksjonen på norsk sokkel vil reduseres mye framover. Derfor er det behov for å lete etter olje og gass for å hindre en for bratt nedgang.

Produksjonshistorikk og prognose for norske olje- og gassressurser. Målet er standardkubikkmeter oljeekvivalenter, tilsvarende brennverdien av et kvantum av en gitt petroleumstype. Tallene er hentet fra Offshore Norge, interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for norsk olje- og gassbransje.
Produksjonshistorikk og prognose for norske olje- og gassressurser der produksjonen av gass og olje har vært omtrent like stor de siste ti årene. Målet er standardkubikkmeter oljeekvivalenter, tilsvarende brennverdien av et kvantum av en gitt petroleumstype. Tallene er fra Offshore Norge, interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for norsk olje- og gassbransje. Illustrasjon: Offshore Norge

Blindheim understreker samtidig viktigheten av å opprettholde farten for å bygge ut havvind og tilrettelegge for areal for CO2-lagring.

– Dette for å sikre arbeidsplasser og inntekter til fellesskapet fra både gass, olje og de nye verdikjedene vi skal bygge opp og for å nå klimamål, sier hun.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.