MARITIM

254 russiske navigatører har fri tilgang til norskekysten

En sikkerhetsrisiko, mener Norsk Losforbund.

Skip over 70 meter må ha los eller navigatører med farledsbevis, mens det er unødvendig for mindre skip. Her er russiske skip ved Fiskerstrand Verft ved en tidligere anledning.
Skip over 70 meter må ha los eller navigatører med farledsbevis, mens det er unødvendig for mindre skip. Her er russiske skip ved Fiskerstrand Verft ved en tidligere anledning. Foto: Tore Stensvold

254 russiske navigatører har farledsbevis til norsk farvann. Norsk Losforbund mener det er en sikkerhetsrisiko. Det skriver NRK.

Med farledsbevis, som utstedes av Kystverket, kan navigatører seile skip over 70 meter uten los i et spesifikt farvann. Og dermed har disse losene fri tilgang til norskekysten, ifølge rikskringkasteren.

Siden mars har Norsk Losforbund bedt om at farledsbevis blir fratatt russerne, slik at norske loser kan komme om bord.

– Losen er den eneste offentlige tjenestemannen som kan komme om bord og se på forholdene. Vi kan melde fra om alt fra merkelige seilaser til forskjellige mistenkelige ting, sier formann i Norsk Losforbund Johannes Sivertsen til NRK.

Ifølge Kystverket får russere farledsbevis som normalt.

Kystrederiene er negative til å ta fra russerne farledsbevis. De frykter økte kostnader og ventetid på los og mener det kan true forsyningssikkerheten langs kysten.

Torsdag i forrige uke kunngjorde regjeringen at russiske fiskefartøy kun skal få anløpe tre havner i Norge: Tromsø, Kirkenes og Båtsfjord. Men nesten 80 prosent av anløpene fra russiske fiskebåter i Norge skjer i de tre havnene som har fått unntak fra havneforbudet (krever abonnement).

Les også

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.