OLJE OG GASS

2013 ble et rekordår for Wintershall. Nå satser de enda hardere i Norge

Økte inntektene med 48 prosent.

DYR OVERGANG: Wintershall har ikke akkurat tapt penger siden de overtok operatørskapet på Brage-plattformen. Det vakte stor oppsikt da det tyske selskapet tilbød de Statoil-ansatte her en lønnsøkning og engangsutbetalinger på over 360.000 kroner for å skifte logo på jakken. I dag la tyskerne frem et rekordresultat: Nettoinntektene i 2013 var 14,9 milliarder kroner.
DYR OVERGANG: Wintershall har ikke akkurat tapt penger siden de overtok operatørskapet på Brage-plattformen. Det vakte stor oppsikt da det tyske selskapet tilbød de Statoil-ansatte her en lønnsøkning og engangsutbetalinger på over 360.000 kroner for å skifte logo på jakken. I dag la tyskerne frem et rekordresultat: Nettoinntektene i 2013 var 14,9 milliarder kroner.
13. mars 2014 - 11:19

Smilene satt løst hos konsernledelsen da Wintershall presenterte sitt årsresultat for 2013 på sitt hovedkontor i Kassel i Tyskland i morges.

Under pressekonferansen kom det fram at selskapet hadde en nettoinntekt på 1.8 milliarder euro, eller 14,9 milliarder kroner i 2013. Det er en økning på 48 prosent sammenlignet med 2012.  

Omsetningen steg med 16 prosent til 14.8 milliarder euro, eller 122,2 milliarder kroner.

Les også: I dag har de åtte måneder fri i året. Det kan det bli slutt på

Satsing i Norge

Det betyr med andre ord at selskapets friske satsing på norsk sokkel ikke har satt dype spor i budsjettene.

Én ting er at selskapet bladde opp over 8 milliarder kroner til Statoil for større eierandeler i Brage, Gjøa- og Vega-feltene. Med på kjøpet kom operatørskapet for Brage-plattformen.

Løsningen til det tyske selskapet ble å tilby en lønnspakke som nesten var for god å takke nei til.

I første omgang fikk alle Statoil-ansatte som gikk over til selskapet et tilbud om seks prosents økning i grunnlønna i tillegg til en engangsbonus på 15 prosent.

Hvis de ikke trives, står de fritt til å returnere til Statoil etter 12 måneder i jobben. Hvis de blir, får de derimot utbetalt en saftig engangsbonus på 35 prosent av grunnlønna etter 18 måneder.

Les også: De har 638.000 i lønn. Under halvparten har høyere utdanning

Heftig bonus

Den første bonusen på 15 prosent er i gjennomsnitt verdt 108.765 kroner, mens bonusen for å bli i selskapet etter 18 måneder blir 253.785 kroner.

Med andre ord kan de som takket ja tilbudet sitte igjen med både en lønnsøkning og engangsutbetalinger på over 360.000 kroner bare ved å bytte logo på jakken.

Ikke uventet takket omkring 160 Statoil-ansatte ja til tilbudet. I tillegg til disse trengte Wintershall å fylle omtrent 85 stillinger, noe de mottok over 8000 søknader for.

Les også: – Oljebransjen har fundamentale utfordringer på lønnsomhet

Satser videre

Satsingen i Norge skal etter sigende fortsette fremover. Selskapet fikk fire nye letelisenser i fjor, og har totalt over 50 lisenser på norsk sokkel – noe som gjør det til en av de største lisenshaverne her til lands.

Selskapet opplyste på dagens pressekonferanse at den totale olje- og gassproduksjonen skal opp til 160 millioner oljeekvivalenter.

Det skal blant annet skje gjennom investeringer på rundt 33 milliarder kroner de neste fem årene, hovedsakelig i Norge og Russland.

– De gode resultatene er en del av en kontinuerlig fremgang over en tiårsperiode der vi i gjennomsnitt har økt olje- og gassproduksjonen med fire prosent i året. Det er mer enn dobbelt så mye som gjennomsnittet i industrien, sier konsernsjef Rainer Seele.

Les også:

Bare seks av 163 i olje- og energidepartementet er ingeniører

Oljedirektørene hadde over 20 prosent lønnsvekst i fjor

Først ti år etter eksamen rykker oljeingeniørene fra resten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.