SAMFERDSEL

104 norske bruer har truet bæreevne

Folk ferdes på dem daglig.

Må rives: Mandag ble det klart at Statens vegvesen vil rive Skjeggestadbrua etter at den delvis kollapset i forrige uke.
Må rives: Mandag ble det klart at Statens vegvesen vil rive Skjeggestadbrua etter at den delvis kollapset i forrige uke. Bilde: Vestfold interkommunale brannvesen/NTB Scanpix
10. feb. 2015 - 07:16

Til sammen 104 norske bruer på alt fra europaveier til gangstier har skader som Statens vegvesen selv vurderer til at bæreevnen er truet, skriver VG.

Inspeksjonsrapportene VG har fått innsyn i, beskriver bruer med rust, hovedbæresystem som er i ferd med å gå i oppløsning, og råtne bærebjelker.

Les også: Skjeggestadbrua skal sprenges

Etter å ha fått innsyn i Statens vegvesens egen brudatabase, skrev VG forrige uke at 237 bruer har truet bæreevne. Vegvesenet har etter dette samlet informasjon fra alle regionene og fjernet bruene som er stengt, revet eller reparert. Da gjenstår 104 bruer som folk fortsatt ferdes på daglig.

Samferdselsminister Ketil Solvik-O lsen (Frp) sier økt veivedlikehold har vært svært høyt prioritert av regjeringen.

– Det ble dessverre forsømt under den rødgrønne regjeringen. Etter mange års forfall øker bevilgningene nå kraftig, og etterslepet reduseres i 2015 for første gang på mange tiår. Vegvesenets brudatabase er en påminnelse om behovet. Bevilgningene til vedlikehold av bruer har økt med om lag 40 prosent fra 2014 til 2015, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til VG.

Mandag i forrige uke kollapset Skjeggestad bru på E18 i Vestfold på grunn av et leirras som forskjøv en av pilarene. Etter denne hendelsen ble det klart at 523 bruer over hele Norge skal sjekkes for grunnforhold.

Les også:

Vegvesenets splitter nye svingbru var ute av drift

Slitedekket på Håpnesbrua i oppløsning - manglet membran

Her forberedes Norges største samferdselsprosjekt  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.