VARMT: 2000-tallet var det varmeste tiåret i Norge siden målingene startet. Her bading ved Huk i Oslo. (Bilde: Scanpix)

Varmeste tiår som er målt noensinne i Norge

Målestasjonene ligger til fjells, havs og ved kysten, i sør og i nord, og de viser at temperaturen har økt flere steder i landet etter årtusenskiftet.

– Dette passer med den globale trenden, sier førstekonsulent Stein Kristiansen ved klimadivisjonen hos Meteorologisk institutt til Vårt Land.

Mot normalt

Aldri har det vært målt så høye gjennomsnittstemperaturer i Norge som på 2000-tallet. Mens fastlandet stort sett ligger mellom 1-1,5 grad over normalen, som er snittemperaturen målt mellom 1960 og 1990, har økningen vært størst nord i landet.

På flyplassen ved Longyearbyen på Svalbard har det de siste 30 årene blitt 3 grader varmere. Over halvparten av stigningen har skjedd siden 1990-tallet.

Absorbert

Kristiansen mener det er ganske sikkert at temperaturøkningen har sammenheng med menneskelig påvirkning. Han forklarer den store økningen på Svalbard slik:

– Når isen smelter vil mer sol bli absorbert av havet i stedet for å bli reflektert av isen. Det akselererer temperaturen. I tillegg har varmt vann presset seg opp i Nordishavet, sier han.

Mest på Lindesnes

Temperaturøkningen vil med denne teorien fortsette i årene fremover, og Arktis vil merke det mest.

På fastlandet hadde Lindesnes, det sørligste fastlandspunktet i Norge, den største økningen på 1,5 grader.

– Det kan være tilfeldig, eller så kan det være at det kommer mer varmt vann fra Nordsjøen, sier Kristiansen.

Nordens største elbilkonferanse
Få med deg «Nordic EV Summit 2017» tirsdag 7. februar.
Union Scene, Drammen, Norway.