NYETEKNOLOGIER

– Tror det dreier seg om en målefeil

SKEPTIKER: Professor i fysikk ved Universitetet i Oslo og forsker på Cern, Steinar Stapnes, har liten tro på overlyshastighet.
SKEPTIKER: Professor i fysikk ved Universitetet i Oslo og forsker på Cern, Steinar Stapnes, har liten tro på overlyshastighet. Bilde: Privat
23. sep. 2011 - 09:44

Steinar Stapnes er den nordmann som er høyst på strå i CERN-systemet.

Tror på målefeil

Han leder utviklingen av neste generasjons akselerator og har også vært sentral i ATLAS-prosjektet på LHC.

Vi har spurt Stapnes hva han synes om nyheten om at noen av hans kolleger har målt partikler som beveger seg raskere enn lyset.

– Sant å si har jeg lite tro på disse resultatene. Jeg, og sikkert mange flere enn meg, tror dette skyldes en eller annen målefeil. Dette forsøket, hvor vi har sendt svært lette partikler fra Cern til Italia rundt 70 mil unna, har pågått i tre år. I teorien skulle de bevege seg med en hastighet på litt under lyshastigheten siden de har en ørliten masse. I løpet av den tiden har forskerne observert hastigheter på like over lysets hastighet uten å kunne sette fingeren på hva som er feil.

– Et utspill

Forskergruppen sier jo også selv at de er skeptiske og de som ser på nettsiden til Cern vil ikke finne noe om det, påpeker Stamnes.

– Jeg antar at overlyshastigheten som er slått opp som en stor nyhet i virkeligheten er et utspill til andre forskere om å delta i jakten på hva som egentlig skjer med måleresultatene og ikke minst foreta kontrolleksperimenter, sier Stapnes.

Solide teorier

Stapnes sier at så langt i fysikken har relativitetsteorien og kvantemekanikken vist seg å stemme veldig godt og moderne teorier bygger på disse hjørnesteinene.

– Det at vi har to solide teorier betyr selvfølgelig ikke at vi vet alt, langt fra. Disse to teoriene er heller ikke lette å forene, noe som har vært et mysterium siden de ble etablert og det beste eksemplet på at vi ikke forstår alt. Det er mye igjen å forske på, men om dette med overlyshastighet skulle stemme ville det være svært merkelig. Men spennende er det jo.

– Skeptisk Fysikkprofessor Farid Ould-Saada.
– Skeptisk Fysikkprofessor Farid Ould-Saada.

– Skeptisk

Fysikkprofessor Farid Ould-Saada ved Universitetet i Oslo sier han er svært overrasket over resultatene og skeptisk inntil videre.

– Men jeg er enig i at man må fortsette å gjøre slike målinger. Forskerteamet ved Cern har gjort veldig mange målinger som viser det samme, og statistisk har de et solid resultat. Men samtidig kan de ikke forklare hvorfor partiklene går så fort. Nå er det opp til forskere i USA og i Japan, hvor det foregår liknende eksperimenter. De kan eventuelt verifisere resultatene og så får vi se, sier han til Teknisk Ukeblad.

Krever ekstraordinære beviser

Hans kollega Bjørn Hallvard Samset, doktor i høyenergifysikk ved UiO, sier han er både skeptisk og opprømt.

– Før eller siden sprekker boblen av den gamle fysikken, og nøytrinoer er en god partikkelkandidat her. Men selvfølgelig er det jobben vår nå å være skeptisk. Ekstraordinære resultater krever ekstraordinære beviser, selv om vi ikke kan se noe galt i selve forsøkene som er gjort. Spørsmålet er om tidsoppløsningen er god nok. Det skal gode klokker til for å måle slike hastigheter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.