KRAFT

Tester stabile flyteturbiner

Amerikansk samarbeid mellom private bedrifter og universiteter skal gi mer stabile vindturbiner på dypt vann. Her Lillgrund vindpark i Sverige.
Amerikansk samarbeid mellom private bedrifter og universiteter skal gi mer stabile vindturbiner på dypt vann. Her Lillgrund vindpark i Sverige. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Stein Jarle Olsen
13. juli 2010 - 08:22

Vindkraft offshore er mye omtalt for tiden, men foreløpig må vindparkene plasseres på grunt vann for å ha ordentlig feste på havbunnen.

Ustabile

Mange jobber imidlertid med flytende turbiner som kan plasseres lenger ut i havet, hvor vinden ofte er sterkere og vindkraftpotensialet dermed langt større.

Turbinene er tyngst i toppen, og utfordringen er å stabilisere turbinene tilstrekkelig til at de ikke velter når vinden blåser som sterkest.

Hywind og Sway er eksempler på norske prosjekter for flytende vindturbiner.

Les mer: Verdens største vindturbin får konsesjon

Samarbeid

Amerikanske DeepCwind er et annet foretak som jobber med å utvikle stabile flyteturbiner. Selskapet er et samarbeid mellom private selskaper og flere amerikanske universiteter.

De jobber nå med å installere en nedskalert prototyp av en flytende vindturbin ved Monhegan Island i delstaten Maine, skriver New Scientist.

DeepCWind tester nemlig tre ulike plattformdesigner i 1\50 av full størrelse i en bølgetank på universitetet i Maine.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Tester

Den ene er en stor, flytende bøye med en stor kjøl og ankere for ekstra stabilitet.

Det andre designet er festet i havbunnen med kabler, på samme måte som mange av dagens oljerigger.

Det tredje designet benytter også kabler, men bruker i tillegg to delvis nedsenkbare plattformer som er balansert som en katamaran.

Tidsklemme

Etter testene skal DeepCwind plukke ett av designene for del to av testingen, som går ut på å bygge en 30 meter høy turbin, som så skal taues ut til 120 meters dyp utenfor Monhegan Island.

– Skjønnheten med en modell i en tredjedels skala, er at vi kan få en 50-årig gjennomgang bare i løpet av uker, sier Habib Dagher, direktør i DeepCwind.

Det skyldes at bølgene vil være tre ganger så store sett opp mot størrelsen på turbinen.

En fullskalavariant av turbinen er planlagt bygget i 2014. De kan generere 5 MW.

Ikke alene

En gruppe ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB) i Ås jobber også med å utvikle bedre flytende vindturbiner.

– Hvis noen allerede hadde satset og masseprodusert en konkret flyter, ville et konsept som dette ikke hatt en sjanse. Situasjonen nå er at alle er i en tidlig-fase. Da er det lettere å komme igjennom med en alternativ løsning, sa doktorgradsstipendiat Anders Myhr til Teknisk Ukeblad i mai.

Les saken: Vil konkurrere ut Hywind

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.