KLIMA

Solheim satser på bitvis klimaavtale

GIR IKKE OPP: - Vi må ikke gi opp å få på plass en ny internasjonal klimaavtale, men det skjer ikke i Cancun i desember, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV).
GIR IKKE OPP: - Vi må ikke gi opp å få på plass en ny internasjonal klimaavtale, men det skjer ikke i Cancun i desember, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV). Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
18. okt. 2010 - 13:11

– Vi må ikke gi opp å få på plass en ny internasjonal klimaavtale, men det skjer ikke i Cancun i desember, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Han har heller ingen stor tro på et massivt gjennombrudd på toppmøtet i Sør-Afrika neste år. I stedet ønsker han å legge om strategien.

– Vi må bygge stein for stein og trenger ikke vente på enighet om alt for å bli enige om noe. Det er slik forhandlingene om nedrustning gikk framover, sier Solheim til NTB.

Fem punkter

Under klimatoppmøtet i Cancun i Mexico satser Norge på å jobbe fram politiske avtaler på fem ulike områder, som senere skal bli innlemmet i en internasjonal og enhetlig klimaavtale. Det dreier seg om regnskogbevaring, teknologioverføring, klimatilpasningstiltak og en plan for finansiering av klimatiltak i fattige land samt kapasitetsbygging i land som mangler apparat til beskyttelse mot ekstremvær.

– Dette er enkeltpunkter hvor det i bunn og grunn er enighet. Problemet er at enkelte land kvier seg for å formalisere punkter der det er enighet, før de har forsikret seg om at de viktigste sakene for dem også er med i avtalen, sier miljøvernministeren.

Kyoto-protokollens første forpliktelsesperiode utløper allerede i 2012, men Solheim vil ikke sette noen ny tidsfrist for når en internasjonal klimaavtale må være på plass.

– Det er for tidlig å si. Men innsatsen mot klimaendringene stopper ikke opp. Norge og EU vil gjennomføre sine utslippsreduksjoner – uavhengig av om en avtale er undertegnet eller ikke, sier han.

Mistillit

Aud Lise Norheim som leder den norske delegasjonen i FNs klimaforhandlinger, sier samtalene i øyeblikket preges av en akutt mistillit mellom USA og en rekke framtredende utviklingsland – først og fremst Kina.

– Mistilliten er størst mellom USA og Kina. Men gruppen av utviklingsland er heller ikke helt samkjørt. Mange små og sårbare land finner seg ikke i at de største u-landene får bestemme alt, sier hun.

Under de forberedende klimaforhandlingene i Tianjin i Kina for et par uker siden beskyldte USA og Kina hverandre for å blokkere prosessen. Mens USA nekter å forplikte seg til utslippsreduksjoner som monner, avviser Kina det amerikanske kravet om et målesystem som gjør det mulig å overvåke omfanget av utslippsreduksjoner i utviklingsland.

– Selv om vi støtter det amerikanske kravet om overvåking av utslippsreduksjoner, oppfatter mange USA som elefanten i rommet. Utslippene er fem ganger så store som i Kina. Det er satt lave mål for utslippsreduksjoner og usikkerheten er stor om de nødvendige tiltakene vil passere i Senatet og Representantenes hus, sier Solheim. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.