OLJE OG GASS

Søknad i grevens tid kan ha sikret Yme mot skattesmell

Det er ingen klare svar å få angående Yme og de nye skattereglene på norsk sokkel.
Det er ingen klare svar å få angående Yme og de nye skattereglene på norsk sokkel. Bilde: Lars Aabø
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
30. okt. 2013 - 07:00

Yme-prosjektet kan bli mer marginalt enn det allerede har blitt, dersom prosjektet blir rammet av de nye skattereglene.

Brå endring

Bakgrunnen er at det søndag 5. mai i år brått ble annonsert en pressekonferanse fra den rødgrønne regjeringen. Pressekonferansen skulle dreie seg om viktige endringer for norske bedrifters rammebetingelser.

For oljeselskaper var dette en dårlig nyhet. Satsen i friinntekten ble foreslått satt ned fra 7,5 prosent til 5,5 prosent, som vil si at den samlede friinntekten reduseres fra 30 til 22 prosent.

Sagt enklere; det blir dyrere for selskaper å gjennomføre prosjekter på sokkelen – og marginale prosjekter kan bli skrinlagt. Blant annet valgte Statoil å utsette Johan Castberg i Barentshavet, på grunn av dette.

Deadline: PUD-innlevering

Grensen for hvilke prosjekter som rammes av de nye skattereglene, har gått ved dato for innlevering av plan for utbygging og drift (PUD).

De som har levert inn PUD før 5. mai, blir ikke rammet. De som sender inn PUD til departementet etter 5. mai, vil måtte betale en større andel av utbyggingen selv.

Men ett av prosjektene er et tvilstilfelle; Det allerede skandaleomsuste Yme-prosjektet.

Yme-lisensen har i utgangspunktet levert inn PUD for lenge siden – på dagen seks år før regjeringens pressekonferanse – men etter store tekniske utfordringer, forsinkelser og betydelige kostnadsoverskridelser, ble operatør Talisman for over ett år siden bedt om å utarbeide en fornyet PUD for prosjektet.

Et halvt års tid senere ble det kjent at hele Yme-plattformen skal skrotes – før den i det hele tatt blir tatt i bruk.

Les også: Dette kan bli løsningen på Yme-sagaen

Et grensetilfelle

Spørsmålet er; vil Yme rammes av de nye skattereglene, siden fornyet PUD må leveres? Eller slipper man skatteskjerpelsen siden opprinnelig PUD allerede er levert?

Ingen av dem Teknisk Ukeblad har snakket med kan gi et endelig svar.

På pressekonferansen den 5. mai ble det i forslaget lagt frem følgende;

«Det foreslås en overgangsregel for investeringer som er omfattet av plan for utbygging og drift (PUD) eller plan for anlegg og drift (PAD) mottatt i Olje- og energidepartementet før 5. mai 2013.»

– Gjelder dette Yme?

– Dette vet jeg faktisk ikke. Det blir jo et grensetilfelle, sier professor Petter Osmundsen til Teknisk Ukeblad.

Heller ikke petroleumsrådgiver Hans Henrik Ramm vet hva slags skatteregime Yme vil bli omfattet av.

– Det er et godt spørsmål. Det kan jo dreie seg om PUD-en er ny eller oppdatert. Dette er et interessant tema, og jeg tør ikke å gjette på dette nå. Men det er rimelig å anta at Talisman mener det er snakk om en oppdatert PUD, ikke en ny PUD, sier Ramm.

Professor ved økonomisk institutt på Universitetet i Oslo, Diderik Lund, sier at dersom han var Talisman, hadde han insistert på at PUD allerede var levert.

– Jeg har ikke tenkt spesielt mye på dette. Men om jeg var operatør ville jeg insistert på at PUD er levert før, sier han.

– Men jeg er økonom, ikke jurist, legger han til.

Les også: Oljevarsler fikk sparken på dagen

Petroleumsrådgiver Hans Henrik Ramm tør ikke gjette på om Yme-prosjektet får ny eller gammel skatt.
Petroleumsrådgiver Hans Henrik Ramm tør ikke gjette på om Yme-prosjektet får ny eller gammel skatt.

Vil ikke fremheve én sak

Verken Finansdepartementet eller Oljeskattekontoret vil kommentere denne saken.

– Finansdepartementet går ikke inn i konkrete skattesaker. Det er ligningsmyndighetene som tar stilling til den skattemessige behandlingen etter overgangsregelen ved ligningsbehandlingen av petroleumsselskapene, sier rådgiver i Finansdepartementet, Tor Audun Gram.

– Oljeskattekontoret kan ikke kommentere en enkeltsak eller bidra til at en enkeltsak fremheves, sier Live Sandven Slettebø i Skatteetaten.

I grevens tid

Men det er flere aspekter i denne saken. Pressekonferansen og offentliggjøringen av de gjeldende fristene for innsending av PUD ble lagt til en søndag, blant annet fordi ingen skulle kunne hasteinnsende søknader. Og fra regjeringens forslag den 5. mai, heter det følgende;

«Overgangsregelen gjelder også for investeringer som er omfattet av søknad om fritak for eller skriftlig underretning (søknad) om vesentlig avvik fra PUD eller PAD mottatt i OED før 5. mai 2013.»

Under en uke før dette, den 30. april, sendte Talisman inn en skriftlig søknad om avvik til departementet.

Fagsjef for fiskale forhold i Norsk olje og gass, Frode Bøhm, sier til Teknisk Ukeblad at utgangspunktet for skatteendringen, vil gjøre at Yme blir rammet av skatteendringen. Men når Talisman hadde sendt inn søknad om avvik før 5. mai, stiller det seg annerledes.

– Da vil nok dette gå inn under overgangsordningen, sier han.

Les også: Dette gikk galt på Yme

Forvirring

Han bekrefter at det hersker en viss forvirring rundt hvorvidt Yme blir rammet av skattereglene eller ikke.

– Vi er opptatt av klare forskrifter på dette, slik at det er enkelt for våre medlemsbedrifter å forholde seg til. Vi har gitt klare innspill til departementet, og sendt brev til finansministeren. Men vi har foreløpig ikke fått svar på dette. Vi ønsker en større klarhet slik at ikke hvert enkelt tilfelle blir en tolkningssak for Oljeskattekontoret, sier Bøhm.

På spørsmål om søknaden som kom inn under en uke før fristen virker for tilfeldig, sier han at han det ikke er noe han kan kommentere.

– Men for mange, også for meg, var det mye armer og bein søndag 5. mai. Pressekonferansen kom som julekvelden på kjerringa, sier han.

Professor emeritus ved Handelshøyskolen BI, Øystein Noreng, sier til Teknisk Ukeblad at dette er en vanskelig sak å ha klare meninger om.

– Dette er en kinkig sak som i siste instans kan synes å avhenge av departementets skjønn. Umiddelbart vil jeg si at søknaden som ble sendt inn like før vil være utslagsgivende, sier Noreng.

Professor emeritus Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI, mener Yme-saken er kinkig.
Professor emeritus Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI, mener Yme-saken er kinkig.

Regner med gammel skatt

Talisman sier til Teknisk Ukeblad at de regner med at Yme kommer inn under overgangsreglene – altså at de ikke blir rammet av den høyere beskatningen.

Men kommunikasjonssjef i Talisman, Grethe Elise Foldnes, sier at de ikke har drøftet dette med myndighetene.

– Lovendringen kom etter søknaden, men før vi fikk svar. Vi mener overgangsreglene kommer til anvendelse, men vi har ikke hatt konkrete drøftelser med myndighetene om dette ennå, kommenterer hun.

På spørsmål om innsendelsen av søknaden 30. april skjedde uten at man visste noe om endringene som skulle komme, svarer Foldnes et klart ja.

– Allerede i desember 2012 ga OED Talisman frist til 1.mai om å levere endret plan for utbygging og drift for feltet. Dette forholdt vi oss til.

Foldnes sier at søknaden om avvik ble sendt fordi man ikke går videre med den opprinnelige Yme-løsningen.

– Fristen 1. mai ble satt under forutsetning av at eksisterende utbyggingsløsning ble videreført. Det blir den ikke siden vi i mars i år, av klare sikkerhetshensyn, besluttet ikke å ta i bruk plattformen. Dermed var forutsetningen for OEDs anmodning ikke lenger tilstede. På bakgrunn av dette har rettighetshaverne søkt OED om å få se på alternative utbyggingsløsninger for Yme.

Les også: Vil stramme oljeskatten ytterligere

OED må godkjenne

Tor Audun Gram i Finansdepartementet sier til Teknisk Ukeblad at Olje- og energidepartementet må godkjenne avviket det er sendt inn søknad om.

– Det følger av lovproposisjonen at overgangsregelen gjelder driftsmiddel omfattet av skriftlig søknad, innkommet til Olje- og energidepartementet før 5. mai 2013, om vesentlig avvik eller endring av forutsetningene for PUD eller PAD, og der Olje- og energidepartementet godkjenner endringen eller avviket uten å kreve fremlagt ny eller endret plan for godkjenning.

Videre sier Gram at Finansdepartementet nå vurderer forskrift, som etterlyst av blant annet Norsk olje og gass.

– Departementet er gitt hjemmel til å fastsette forskrift til utfylling og gjennomføring av overgangsregelen. Spørsmålet om forskrift er til vurdering i Finansdepartementet, opplyser han.

Les også: Det brukes penger på sokkelen som aldri før, men lønnsomheten går ned

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.