KRAFT

Sjøkabel blir 9 milliarder dyrere

KOSTER: Skal man legge sjøkabel i Hardanger, vil det bli 9 milliarder dyrere, mener Energi Norge. ILLUSTRASJONSFOTO.
KOSTER: Skal man legge sjøkabel i Hardanger, vil det bli 9 milliarder dyrere, mener Energi Norge. ILLUSTRASJONSFOTO. Bilde: Seløy Undervannsservice
Jannicke Nilsen
17. feb. 2011 - 12:22

Energi Norge har regnet på hvor mye det vil koste å legge sjøkabel i Hardanger hvis man tar med alle samfunnskostnadene.

Svaret de kommer fram til er langt mer enn minimumsbeløpet på 3,4 milliarder kroner som de fire ekspertrapportene konkluderte med 1. februar.

Dyreste løsning

En sjøkabel i Hardanger vil også dra med seg andre kostnader som påvirker hele samfunnet.

Dersom man velger den dyreste løsningen som er skissert, som også tar lengst tid og få på plass, så blir tapet for samfunnet opp mot ni milliarder kroner, ifølge rapporten.

Troll på is

Totalprisen stiger blant annet fordi andre kraftprosjekter også blir utsatt, og fordi den planlagte utvidelsen på Troll-feltet må legges på is.

Les også:



Troll-plattformen trenger mer kraft fra 2015, og hvis oppgraderingen ikke skjer er prislappen for Norge en milliard kroner i året i tapte inntekter.

Folk flest

Energi Norge mener en prislapp på 9 milliarder kroner er en uakseptabel sum.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Til syvende og sist mener foreningen det blir småbedrifter og folk flest som må ta regningen for sjøkabelen gjennom høyere nettleie eller gjennom ustabile kraftpriser når kraftforsyningen ikke er stabil.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.