OLJE OG GASS

Politikere var skeptiske til turbinløsningen på Gina Krog

I fjor vår.

På grunn av krav om elektrifisering, måtte to lavutslippsturbiner på Gina Krog byttes ut med én turbin som slipper ut rundt fire ganger mer NOx, for å få plass til en transformator.
På grunn av krav om elektrifisering, måtte to lavutslippsturbiner på Gina Krog byttes ut med én turbin som slipper ut rundt fire ganger mer NOx, for å få plass til en transformator. Bilde: Statoil
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
30. jan. 2014 - 08:47

Flere stortingspolitikere var skeptiske til at felter på Utsirahøyden ble bygget ut med midlertidige kraftløsninger, selv om det på sikt er planer om å elektrifisere feltene.

Teknisk Ukeblad skrev i går at på grunn av krav om elektrifisering, måtte to lavutslippsturbiner på Gina Krog byttes ut med én turbin som slipper ut rundt fire ganger mer NOx, for å få plass til en transformator.

Det skjedde på et tidspunkt da det var langt fra sikkert hvorvidt en kraftløsning fra land kom til å stå klar i 2018. Turbinen er allerede bestilt fra General Electrics.

– Det slette arbeidet som er gjort med oppfølging av elektrifisering av Utsirahøyden, kan føre til at store preinvesteringer i utstyr som transformatorer blir bortkastet, samt at det må investeres ytterligere i ombygginger, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Før helgen fryktet han at elektrifiseringsprosjektet for Utsirahøyden kan Frykter Utsira lider samme skjebne som Mongstad .

Les også: – Elektrifisering offshore har ingenting for seg

Investeringer i hundremillionersklassen

Nylig krevde Ropstad i et skriftlig spørsmål til olje- og energiminister Tord Lien svar på om Johan Sverdrup kan ha kapasitet til å forsyne hele Utsirahøyden med kraft.

«PUD-ene som er blitt godkjent av Stortinget på de omliggende plattformene, har krevd tilpasning til kraft fra land, og det har dermed også blitt foretatt investeringer i hundremillionersklassen for å tilpasses dette», skriver Ropstad i begrunnelsen for spørsmålet.

Resultatet dersom det ikke blir noe av en områdeløsning for elektrifisering av hele Utsiahøyden, er blant annet at kraftløsningen for Gina Krog må redesignes dersom ikke plattformen skal få strøm fra en turbin som slipper ut fire ganger mer enn beste tilgjengelige teknologi.

Les også: Olje- og energiministeren sår tvil om elektrifiseringen av Utsirahøyden

Burde ikke godkjent PUD

Da Stortinget behandlet planen for utbygging av Gina Krog-feltet i mai 2013, var Ropstad kritisk til at plattformen skulle drives av en midlertidig og mer forurensende kraftløsning sett i lys av situasjonen med «en viss usikkerhet om elektrifisering kommer».

Siden den gang har flere sådd tvil om hvorvidt hele Utsirahøyden vil bli elektrifisert i løpet av 2018.

– Det vi fryktet da, er det som på mange måter har skjedd, sier Ropstad nå til Teknisk Ukeblad.

I ettertid skulle han på mange måter ønske at ikke PUDen (plan for utbygging og drift) for Gina Krog og Edvard Grieg var blitt godkjent før en kraft fra land-løsning var klar.

Ropstad understreker samtidig at han fortsatt velger å være optimistisk med at det kommer en kraft fra land-løsning som kan forsyne alle feltene på Utsirahøyden med strøm.

– Improviserte løsninger

Også Høyre stilte spørsmål ved den midlertidige kraftløsningen på Gina Krog-plattformen, da planen for utbyggingen av feltet ble behandlet av Stortinget i slutten av mai 2013.

– Det er jo fristende å spørre hvorfor man ikke klarte å samordne dette i tid, slik at vi hadde unngått disse improviserte løsningene som bare skal vare ett og to år, og som tar plass og er kostbare sammenliknet med det som er tenkt å skulle være den endelige løsningen, spurte Siri Meling daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Ingen kommentar

Teknisk Ukeblad har forsøkt å få Olje- og energidepartementet til å besvare kritikken fra Ropstad, samt å få synspunkter på at Gina Krog-plattformen risikerer å bli drevet av en midlertidig kraftløsning, dersom en områdeløsning for elektrifisering av Utsirahøyden ikke kommer på plass.

– Operatøren har valgt en løsning som er behandlet og godkjent av Stortinget. Utover det har vi ingen kommentar, sier politisk rådgiver Elnar Remi Holmen (FrP) gjennom kommunikasjonsavdelingen i departementet.

Les også:

På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100  

Statoil ville ikke ha strømkabel til Gudrun og Sleipner  

Her river klatrerne eksosrør på 60 tonn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.