BYGG

Norske og svenske brannforskere slår seg sammen

– Vi blir Europas største miljø innen brannforskning og rådgivning.

4. mars 2014 - 19:22

– Det siste forskningsprogrammet som gikk på brann ble avsluttet i 1994. Det har vi påpekt overfor Justisdepartementet. Vi var faktisk på besøk dagen før Lærdalsbrannen og satte fokus på mangler og stor samfunnsrisiko innenfor brann. Vi ønsker at myndighetene kommer på banen slik at vi får lukket kunnskapshull innenfor fenomenet store branner, sier Paul Halle Zahl Pedersen, adm. direktør i SINTEF NBL AS.

Les også:  – Brann må tas like alvorlig som terror

Markerte navneskifte

SINTEF NBL er Norges branntekniske kompetansesenter og har frem til i dag vært heleid av SINTEF.

Men nylig ble det kjent at SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har kjøpt 70 prosent av aksjene i SINTEF NBL og oppkjøpet gjør brannlaboratoriene i Sverige og Norge til Europas største branntekniske forskningsmiljø. Det nye navnet blir SP Fire Research AS og markeringen av navneskifet skjedde på Tiller i Trondheim tirsdag.

– Dette er en gledens dag. Nå får vi en helt ny bredde i vår kompetanse. Vi kan spille på miljøet både i Borås og Trondheim, og det gjør oss veldig sterke. Vi blir Europas største miljø innen brannforskning og rådgiving, og det er vi veldig stolte av, sa Pedersen under markeringen tirsdag.

Les også: Norsk politi starter pilotprosjekt for 3D-skanning av åsteder

Oppkjøpet gjør brannlaboratoriene i Sverige og Norge til Europas største branntekniske forskningsmiljø og skal ledes av blant andre Paul Halle Zahl Pedersen i Trondheim og Björn Sundström i Borås.
Oppkjøpet gjør brannlaboratoriene i Sverige og Norge til Europas største branntekniske forskningsmiljø og skal ledes av blant andre Paul Halle Zahl Pedersen i Trondheim og Björn Sundström i Borås.

Storskala brannforsøk

I anledning overdragelsen ble et storskala brannforsøk i et simulert industrielt prosessanlegg gjennomført. SINTEF hadde fått lov av kommunen til å gjennomføre forsøket, til tross for bålforbudet i Trondheim for tiden. For vinteren i Trønderlag har vært rekordmild og tørr, noe som har ført til to storbranner på Frøya og i Flatanger. Brannforskerne er svært bekymret for utviklingen og håper at myndighetene nå vil satse mer på forskning.

– Samfunnsrisikoen innen dette området er stor. Myndighetene bør ta dette på alvor, sier Pedersen.

Det er mye skog både i Sverige og Norge, men fram til nå har branner om vinteren vært svært uvanlig. Men om klimaet endrer seg, kan dette bli en risiko også vi i Norden må leve med.

– Det er svært ofte branner i Sør-Europa, California og Australia. Men vi i Norden har vært forskånet for dette. Vi kan lære av de som opplever dette ofte, men samtidig har vi helt unike utfordringer blant annet i forhold til mørket og isbelagte vann, sier Pedersen.

Les også: Dette er røykvarsleren alle ekspertene anbefaler

Et storskala brannforsøk av en jetbrann ble gjennomført på Tiller i Trondheim tirsdag. Det ga fra seg både mye varme og lyd.
Et storskala brannforsøk av en jetbrann ble gjennomført på Tiller i Trondheim tirsdag. Det ga fra seg både mye varme og lyd.

Har ambisjoner om vekst

Han får støtte av enhetssjefen for SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som også var tilstede i Trondheim tirsdag.

– Risikoen for at dette hender igjen er ganske stor. Vi bør få satt igang et forskningsprosjekt hvor vi samarbeider med blant andre klimaforskere, sier Björn Sundström.

SP Fire Research AS har som mål å vokse med 10 prosent årlig og vil i løpet av 2014 bli cirka 130 ansatte. Miljøet i Trondheim vil forsette å satse stort på forskning innen brannsikkerhet på oljeplattformer og i prosessindustri.

Les også:

Det kan bli påbudt med flere røykvarslere i hjemmet

Sprinkleranlegg kunne reddet to av tre som omkommer i brann

Over 100 branner i året er forårsaket av lysbuer. Dette kan være løsningen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.