IT

Norske bedrifter angrepet av tenåringshackere

Tirsdag ble Schibsted rammet.

Flere store, norske bedrifter er utsatt for hacking.
Flere store, norske bedrifter er utsatt for hacking. Bilde: Microsoft
31. juli 2012 - 16:44

I løpet av sommeren har flere norske bedrifter blitt utsatt for hackerangrep.

For tre måneder siden ble DNB, PST og Norsk Tipping truffet av såkalte DDoS-angrep, også kalt distribuert tjenestenekt på norsk.

Angrepet går ut på å skape en overbelastning i serverne til målet som fører til at de begynner å henge og gjør at siden blokkeres for andre brukere. Det gjøres ved at hackerne sender millioner av forespørsler fra ulike maskiner.

Tirsdag ble Schibsted rammet.

Store nettaviser

- Vi klarte å holde alle sidene våre oppe rent teknisk sett, så de var tilgjengelig for våre brukere. Men vi hadde problemer med å publisere, sier Geir Garø, administrerende direktør i Schibsted IT.

Blant de rammede sidene var Schibsted-avisene Aftenposten, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Fædrelandsvennen.

Sidene er nå tilbake for fullt, men Schibsteds hjemmeside er fortsatt nede etter angrepet.

Ifølge NTB uttalte hackernettverket Anonymous Norway at det var en gruppe tenåringer som sto bak de tidligere angrepene.

- Som oftest er det ikke profesjonelle hackere som står bak DDoS-angrep. Det er som regel unge personer som sitter på gutterommet med et nedlastet program, sier seksjonssjef for operasjonssenteret i NorCERT Marie Moe.

NorCERT er Norges nasjonale senter for håndtering av alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon.

Internasjonalt samarbeid

Moe sier at det er flere måter å bekjempe et DDoS-angrep på:

- Det er for eksempel mulig å filtrere uønsket trafikk. Er det snakk om en norsk side, kan de for eksempel blokkere alle utenlandske brukere. Dette har blitt gjort en del ganger i det siste, sier Moe.

NorCERT har nasjonale og internasjonale nettverk i IT-sikkerhetsmiljøet som benyttes for å bekjempe hacking samt bistå de som blir rammet. De prioriterer infrastruktur som ansees som samfunnsviktig, men hjelper også privatperson og bedrifter.

- Hvis norske nettsider er blitt kompromittert av hackere og er med på å spre skadevare, vil vi varsle dem og hjelpe dem med å kvitte seg med problemet, avslutter Moe.

Les også:

Slik kan hackere mørklegge Norge  

Slik knuste nordmennene Stuxnet  

16 spektakulære cyberangrep  

Sikkerhetsforsker frykter spøkelsesfly  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.