BYGG

Nå blir de virkelig integrerte: Dette taket er fullt av solceller

Men de genererer mindre strøm.

Det kommer stadig nye løsninger for bygningsintegrerte solceller. På dette huset i Trøndelag har taksteinen integrerte solceller.
Det kommer stadig nye løsninger for bygningsintegrerte solceller. På dette huset i Trøndelag har taksteinen integrerte solceller. Bilde: Orkla Elektronikk
18. nov. 2015 - 13:48

Det et er ikke alle som synes solceller på taket er så pent. Men med stadig nye løsninger for bygningsintegrerte solceller, kommer det fort løsninger som løser det problemet.

I vår skrev Teknisk Ukeblad om de nye solcellene fra Sun-Net, som er innebygget i flate takstein.

Nå har norske Orkla Elektronikk gått enda et skritt lenger, og leverer buede takstein med solceller, som kan gi deg solceller på taket helt uten at det synes.

To i ett

Taksteinen er hentet fra Kina, i samarbeid med Innovasjon Norge, og ble montert på et tak i Trøndelag i sommer.

Bølgemønsteret i steinen gjør at det genereres mindre strøm enn et vanlig solcellepanel per kvadratmeter. Men administrerende direktør i Orkla Elektronikk, Karstein Lomundal, mener løsningen kan gjøre det aktuelt for langt flere å benytte seg av solceller, enn hva det er i dag.

– Ikke bare får man solceller som ikke synes eller endrer husets visuelle uttrykk. Man sparer også penger allerede fra tekkingen av taket, siden solcellepanelene er fullverdige takstein, sier han.

På den måten slipper huseier å investere i både takstein og solceller.

God kvalitet

Til tross for at løsningen er hentet fra Kina, mener Lomundal kvaliteten er mer enn god nok for norsk vær og klima.

– Solcelletaksteinene er satt sammen av solcellepaneler og takstein. Solcellepanelene er på vanlig måte laget av silisium, mens taksteindelen er laget av et keramisk komposittmateriale. Det gjør dem meget værbestandige og solide, sier han.

Av de 1.720 taksteinene som er hentet fra Kina og lagt på taket i Trøndelag har det ikke oppstått skader eller brekkasje i en eneste stein.

Lomundal sier taksteinen i utgangspunktet egner seg best til villaer og hytter.

– Siden det ikke er snakk om å montere noe på eksisterende takstein vil løsningen gli rett inn i eksisterende villa- og hytteområder, sier han.

Solcellepanelene er på vanlig måte laget av silisium, mens taksteindelen er laget av et keramisk komposittmateriale.
Solcellepanelene er på vanlig måte laget av silisium, mens taksteindelen er laget av et keramisk komposittmateriale.

Fremtidens bygg

At bygningsintegrerte solceller er løsningen i fremtiden er ikke professor Bjørn Petter Jelle på institutt for bygg, anlegg og transport ved NTNU, i tvil om.

– Bygningsintegrerte fotovoltaiske systemer representerer en av de mest lovende løsningene for framtidens bygg, sier han.

Sammen med en rekke andre offentlige og private aktører jobber han for tiden med et prosjekt som ser på nettopp bruken av solceller som en integrert del av bygninger.

– Disse systemene erstatter den ytre delen av bygningskroppens værbeskyttelse og fungerer både som klimaskjerm og strømgenerator. Målet med dette prosjektet er å identifsere og utvikle robuste løsninger for norsk klima og norske byggetradisjoner, og å framskaffe kunnskap for framtidig utvikling av materialer, komponenter og løsninger som kan skreddersys for klimaet og solinnstrålingsbetingelsene i Norge, sier Jelle

Mer og mer populært

Det er, ifølge Jelle, likevel to faktorer som er avgjørende for å  få nordmenn til å velge solceller.

– Sånn som det er i dag er det behov for større subsidier fra staten dersom målet skal være å få flere til å installere egne solceller, i tillegg til det må det gjøres enkelt å selge overskuddsstrøm fra huset og ut på nettet, sier han.

Men uansett hva som gjøres, mener Jelle potensialet for økt bruk av solceller i Norge er stort. Nye "usynlige" løsninger, tror han i tillegg kan få de som ellers ikke ville valgt solceller til å velge det.

– Solceller blir stadig mer populært, det er det ikke tvil om. I løpet av prosjektet vi jobber med skal vi sette estetikk opp mot effektvitet, og se på hva som vil gi mest utbredt bruk av solceller, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.