OLJE OG GASS

Lundin og CGG med ny teknologi til Barentshavet: –Ikke antall funn som er det viktigste

Vil ta mer risiko med ny seismikkteknologi.

Lundin og CGG har over to år jobbet sammen for å få på plass TopSeis-teknologien. Den skal gjøre bildene av undergrunn svært mye tydeligere, ifølge selskapene.
Lundin og CGG har over to år jobbet sammen for å få på plass TopSeis-teknologien. Den skal gjøre bildene av undergrunn svært mye tydeligere, ifølge selskapene. Bilde: CGG
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
29. aug. 2016 - 12:38

ONS, Stavanger: – La oss si at du skal ta en ultralyd for å finne en svulst. Med den ene teknologien kan du se svulsten og hvor den er. Med den andre teknologien ser du bare en liten “blobb” med masse støy. Hvis du har en slik svulst, vil du gjerne finne den, sier geofysiker i seismikkselskapet CGG, Vetle Vinje. 

– Forskjellen er at dette er en godbit, ikke en svulst, sier han til Teknisk Ukeblad. 

Han snakker om den nye teknologien som selskapet lanserte på Offshore Northern Seas (ONS) sammen med seismikkselskapet CGG. Teknologien kalles TopSeis og benytter en metode som gjør at bildene av undergrunnen blir tydeligere enn tidligere. 

Til Barentshavet

Det er gjennom de to siste årene at geofysikerne hos Lundin Norway har jobbet sammen med seismikkselskapet CGG for å utvikle løsningen. 

– Den vil være spesielt god for grunne og mellomdype reservoar. Særlig i Barentshavet, sier letedirektør i Lundin Norway, Halvor Jahre til Teknisk Ukeblad. 

Konseptet er at to seismikkbåter opererer samtidig. Signalkildene til det ene skipet plasseres rett over lyttekablene, og ikke foran, slik man tradisjonelt har gjort det.

– For å få dette til må lyttekablene trekkes tilstrekkelig dypt i vannet til at båten med signalkilden kan seile over uten å komme i konflikt med kablene. Tidligere har ikke dette blitt ansett som mulig å få til, ifølge Lundin. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Teknologisprang og paradigmeskifte

Hovedpoenget er at teknologien nå skal gi en mye større refleksjon enn ved tradisjonell seismikkinnsamling. 

– Undergrunnen blir belyst med 10-15 ganger så mye signalenergi, forklarer Lundin på sine nettsider. 

Selskapet forklarer at den største utfordringen ved utvikling av teknologien var å finne metoder for å taue lyttekablene slik at de både kom i en optimal posisjon for å fange signalenergien, og samtidig gå dypt nok i vannet til å kunne plassere båten med signalkildene rett over.

Letedirektør Jahre sier at TopSeis betyr at de sannsynligvis får den økningen i avbildning i Barentshavet, som de har hatt på Utsirahøyden og Johan Sverdrup. 

– I 2009/2010 var det et teknologisprang som ga oss bredbåndsseismikk. Det var et paradigmeskifte. Nå står vi overfor et nytt paradigmeskifte. TopSeis har potensiale for å gjøre nok et hopp i avbildningsteknologi, og er et viktig knepp opp som vi trenger innen oppløsning og avbildning, sier han. 

Opptatt av størrelsen, ikke mengden

Lundin har lenge vært kjent for å ha en funnrate på sine letebrønner. Jahre sier at det godt er mulig at TopSeis kan være med på å øke denne ytterligere. Men, det er ikke det viktigste for letedirektøren. 

– Jeg er ikke så opptatt av funnraten. Jeg er heller opptatt av at vi skal gjøre store funn. Da må vi tørre å bore det som har høyere risiko og lavere funnsannsynlighet, sier han. 

Lundin og CGG regner med at de i forbindelse med videre leteboring og utforskning av Barentshavet, kommer til å ta i bruk TopSeis kommersielt allerede neste år. 

– I forbindelse med videre utforskning av Lopphøgda i Barentshavet skal vi i løpet av 2017 gjennomføre ytterligere seismisk innsamling i dette området. Resultatene fra utprøvingen av TopSeis er nå så overbevisende at vi vurderer å ta teknologien i bruk i fullskala for noen av disse prosjektene, ifølge selskapet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.