IT

– Lag en sprint-app

NY BRUK: Staten søker kreative hoder som vil finne ny bruk av gratis offentlig informasjon, slik som utvikler Johannes Knutsen. Sammen med en kollega har han laget en app som søker opp lokale idrettsanlegg.
NY BRUK: Staten søker kreative hoder som vil finne ny bruk av gratis offentlig informasjon, slik som utvikler Johannes Knutsen. Sammen med en kollega har han laget en app som søker opp lokale idrettsanlegg. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
27. okt. 2010 - 14:22

– Denne app'en finner nærmeste idrettsanlegg, basert på offentlig tilgjengelig data, forteller systemutvikler Johannes Knutsen.

Sammen med tre kamerater driver han det lille selskapet Dinimo ved siden av ordinær jobb, og siste prestasjon denne Iphone-applikasjonen.

– Så langt er det lastet ned 60 eksemplarer fra App store, forteller han.



Sprint

Dette er ett eksempel på hva staten ønsker å få til med utviklersamlingen "Nettskapssprint" under Nokios i Trondheim denne uken.

– Dersom du er programmerer, utvikler, designer, regnearkspesialist eller på andre måter er interessert i å bruke offentlige data, så er du invitert til å være med å lage noe med offentlige data under Nokios-konferansen, sier Sverre Andreas Lunde-Danbolt i Fornyingsdepartementet (FAD).



En start

Han regner ikke med at smarttelefonene skal fylles med velfungerende løsninger i løpet av et par konferansedøgn.

– Dette er en begynnelse, der enhver kan komme med kreative løsninger. Like mye er det for at vi skal lære hvordan vil skal legge ut offentlige data på en mest mulig hensiktsmessig måte. For eksempel hva slags formater er aktuelle, illustrerer Lunde-Danbolt.



Hovedkvarter

FAD har etablert et lite hovedkvarter sammen med et knippe utviklere fra Direktoratet for forvaltning og ikt (Difi) under Nokios i Trondheim.

Ekspertene fra Leikanger gir råd og veiledning om tilgang til offentlig tilgjengelig data, men skal like mye lære av de innspillene som kommer inn.



For alle

Hvis du ikke befinner deg i Trondheim, kan du delta fra hvor som helst via møteplassen data.norge.no og med hashtaggen #offdata på Twitter.

Det er lov å jobbe videre etter at konferansen er avslutte torsdag.

Bakgrunnelsen for Nettskapssprint er regjeringens strategi om å gjøre offentlige data tilgjengelig for alle som vil lage verdiskapende nye løsninge av dem.

Les mer her: Vil ha alle data ut til alle



Usikre inntekter

Men du kan ikke forvente å tjene deg søkkrik på Appstore eller i Android-varianten med det første.

– Idrettsanlegg-app'en har vi lagt ut for gratis nedlasting. Det er ikke helt klarlagt hvordan det er med lisenser knyttet til disse dataene, så vi vet ikke helt om vi har lov til å ta betalt for løsningen vår. Dette er noe FAD må finne ut av, sier utvikler Johannes Knutsen.



Ferskeste bidrag

Onsdag ble data fra Tjenestemannsregisteret lagt ut fritt tilgjengelig.

De første idéutkastene handler om at dette, sammen med annen data, kan brukes til løsninger som hjelper folk å finne nærmeste legevakt eller politistasjon/lensmannskontor.



Meld fra

Teknisk Ukeblad setter pris på om du gir et hint i kommentarfeltet under hvis du har planer om å forsøke deg på denne sprinten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.